Nu har vintern äntligen kommit till Stockholm och jag känner att det här är mitt rätta element. 17 kilometer vinterlöpning var en ren njutning igår. Rådjuren som sprang parallellt med mig såg ut att ta sig fram genom snön något lättare än jag.

Gårdagens pass var en ren njutning. Kroppen har anpassat sig bra till långpassen som just nu består av 90 minuter löpning en gång i veckan. Passet var första riktiga vinterlöpningen för i år. Tio minusgrader kändes friskt och skönt. Absolut inte för kallt med rätt kläder.

Innan jag ska ge mig ut på första löpningen för säsongen, oavsett säsong funderar jag på hur jag ska klä mig inför det första passet. Detta trots att jag har gjort det så många gånger. Det finns många guidelines för lager på lager. Så här såg min köparklädsel ut igår.

KLÄDER FÖR VINTERLÖPNING

1.2. Trots kylan så vet jag att jag svettas mycket och tänker att närmast kroppen ska det finnas plagg som inte kyler ner mig. Efter underkläder i bra funktionsmaterial hade jag ett underställ som transporterar bort fukten från huden och tar fukten till plaggets utsida. Närmast kroppen hade jag idag en sportbh i merinoull från Icebreaker och underbyxor Craft Active Extreme Windstopper Boxer.

Här vill jag ha plagg som isolerar kroppsvärmen och samtidigt släpper ut fukten. Jag hade en tröja från Icebreaker och underställsbyxor från Caft. En dag med ännu mera kyla hade jag haft ytterligare en tröja mellan 1 och 3 för att isolera bättre.

3. Ytterst valde jag plagg som skulle stå emot kylan och vinden en vinterdag. Även detta lager bör kunna släppa ut överflödig fukt och värme för att långpasset ska bli en riktigt skön runda. Gårdagens tights blev Nike Element Shield Tights, ett par vinter-tights som andas skönt samtidigt som de skyddar mot vind. På överkroppen blev det min Nike shield löparjacka, materialet är en blandningen av Dri-FIT-jersey, mesh och vattenavstötande tyg som ska hantera både svett samt skydda från snöfall.

4. Hade en mjuk och skön buff från Kari Traa runt halsen, en mössa från Nike som sitter bra på huvudet samt släpper ut fukt. Handskar från lillsport som jag normalt åker längdskidor i, även de släpper ut fukten och håller fingrarna varma.

5. Jag sprang i mina Nike Zoom Terra Kiger, en sko som greppar bara på snö och isfläckar. Kunde springa avslappnat hela vägen, vilket kan vara svårt om man har en vanlig löparsko så här års.

JUST OUT AND DO IT!

KariTraa

6 svar på ”Kläder för vinterlöpning”

  1. Å, idag ska jag också ut och springa! Jag har längtat nu i flera dagar men temperaturen här i Östersund har smugit ner under -20, närmare -30 vissa dagar. Idag är det bara -12 så nu så, det gäller att passa på. ÄNTLIGEN! :-)

    1. Härligt Karin!
      Långpass och vinterlöpning är skönt på många sätt. Förstår att du längtar efter att komma igång igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.