Hade haft mina pjäxor från höst/vinter 2004. Närmare bestämt under 11år. Som tävlingsåkare var det klassiskt att ha pjäxor som satt som gjutet på foten och lite till. Två storlekar mindre än normalt är inte alls ovanligt. Det håller jag inte på med längre, men jag tycker definitivt att det är viktigt att inte åka runt i för stor pjäxa.

Under luciahelgen i Åre var vi förbi på Åre Skidsport för att få bästa hjälpen med nya pjäxor som ska passa ”dagens” behov. Åre Skidsport är min favorit butik alla gånger när det gäller skidutrustning. Mycket har med den fantastiska personalen att göra. De har verkligen gjort topprekryteringar till den butiken. Märker snabbt att det är ett bra gäng vid besök i butiken. Min uppfattning är att de har kul på jobbet och trivs med varandra. De är kompetenta, duktiga att hantera kunder med olika behov och attityd men är också extremt bra på att guida kunden till bra köp.

Mitt tips är att testa de olika pjäxor som din bootfitter plockar fram. En bra bootfitter bör kunna plocka fram en pjäxa med rätt flexvärde åt dig utan större problem. Men också en pjäxa med innersko som passar din fot. Jag har en ganska smal fot och vill ha en pjäxa som sitter åt. Den här gången ville jag inte bara ha en pjäxa som tål att jag står på i pisten. Hade även kravet att även kunna gå i den.

På Åre Skidsports hemsidan beskriver de jätte bra hur en bootfitting går tillväga. Jag är jätte nöjd med min bootfitting och mitt pjäxköp där. Lika så Viktor. Här kan ni se läsa mer om den gången.

 1. De mäter din fot:
  Det gör till skillnad för position om pjäxan är eller inte är i rätt storlek.
 2. De gör en fotanalys:
  Mäter längden på foten, bredden, hur hög den är och vilken volym den har. Detta plus en intervju för att få veta vilken typ av skidåkare du är.
 3. De tittar på hur du står:
  Att stå bra i pjäxorna är det viktigaste att tänka på när du ska köpa pjäxor, både för att foten inte ska ha fel belastning men också för att prestandan i pjäxan blir mycket bättre.
 4. Därefter tar din bootfitter fram ett urval av pjäxmodeller:
  Pjäxor som passar dig och den typen av skidåkning som du utför plockas fem av din bootfitter och därefter testas modellerna till det att du hittar rätt. Kan göras på många olika sätt beroende på krav, önskemål och vilken typ av skidåkare du är.
 5. Formgjuter en sula:
  Åre Skidsport arbetar tillsammans med ett ortopedföretaget som har specialiserat sig på inlägg och formgjutna sulor för framförallt alpin skidåkning. De gjuter sulan efter vikt längd och åktyp. En sula är lika viktig i avlastningssyfte för foten som att det ska bli så bekvämt som möjligt i pjäxan. För den som i huvudsak ute efter en bekväm pjäxa är en sula ett måste. Men lika viktigt är det med formgjuten sula för den som vill att kraftöverföringen ska bli så snabb och direkt som möjligt
 6. Slipning och lästning:
  När ovanstående punkter är på sin plats återstår det att finjustera. Detta sker genom att de slipar den formgjutna sulan efter den befintliga sulan i pjäxan för att den formgjutna sulan ska passa perfekt in i pjäxan du valt.
 7. Eftersom Åre Skidsport är grymma har de förstås, Anpassningsgaranti:
  Skulle det vara så att jag känner att något inte stämmer nästa gång jag åker har Åre Skidsport hundra procent anpassningsgaranti. Vilket betyder att de bygger om pjäxan kostnadsfritt till det att jag är nöjd. Det gäller så länge som behovet finns.

Åreskidsport_pjäxor Åreskidsport Åreskidsport3

2 svar på ”Bootfitting på Åre Skidsport”

  1. Härligt Mari!
   Även om det är underbart när man kört i dem under några år. :)
   Jag håller med. Nu får det bli en resa till Åre. (inom kort)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.