Semestertider, semesterplaner och det ljuva livet. Har du inte cyklat downhill tidigare, gör det! Kan nu ticka av min första cykelsemestervecka som inte inkluderat en landsvägscykel. Spänd av förväntan inför min downhillpremiär på cykel, kikade jag om och om på youtubefilmer – personer som filmat när de cyklat den omtalade shimano-leden i Åre Bike Park, en led som på förhand såg ut att vara en riktigt flowig led att ta sig nedför. Filmsnuttarna framkallade samma härliga känsla som att visualisera ett flowigt åk på skidor.

Försökte suga åt mig av värdefulla downhill-tips innan denna semester. Tips som att hålla tyngdpunkten placerad långt bak på cykeln, pedalen mitt under foten och inte främre delen av foten, så som jag är van att cykla längs landsvägarna. Ligga ner i kurvorna, bromsa innan om nödvändigt, rulla ut ur med fart. Självklart kanske, men bra saker att bli påmind om. Upptäckte mountainbike under förra sommaren – en rolig upplevelse och utanför min komfortabla zon. Mod – mitt ledord under 2018 tog sig bokstavligen i uttryck under just den sommaren – många blåmärken och skrubbsår har jag samlat på mig och fler visar det sig bli.

Årevistelsen förra veckan skulle inledas med uppvärmning längs någon fin fjälltrail på mountainbike. Det hela landade i att vi rullade med bilen mot Storulvån och beslöt oss för att testa Storulvån – Blåhammaren efter att ha läst några som skrivit om hur flowigt och fint det var att cykla ner från Blåhammaren. Själv verkar jag tro att jag behärskar precis all cykling. Ibland är det bra att inte veta allt i förtid. Tur och retur Storulvån – Blåhammaren blev en ordentlig utmaning för mig. Ni som har sprungit eller hikat den leden förstår säkert utmaningen i den här turen på cykel? Finns knappt en yta som har min hudfärg längre. Tack underbara vyer och fantastiska sällskap för fem timmar och tjugo minuter på fjället.

Dag 2: äntligen skulle vi inta backen! Med pirr i magen hade jag gått runt och längtat efter shimano-leden, det skulle också kunna bli en stor besvikelse. Men som bekant, längtan är som hunger, den bästa kryddan. Efter rundan dagen innan var jag beredd på att köra vilket stup som helst ner från Åreskutan, om det bara var lite mindre stock och sten. Och eventuellt någon bäck mindre att lyfta cykeln över. Dessa fem timmar och tjugo minuter tillsammans med cykeln på fjället var bra träning. Inte särskilt pulshöjande, men jag fick träna på precis allt annat under denna runda.

Började dag-två-morgonen hos Åreguiderna för att välja ut cykel inklusive skydd – viktigt att se parkrätt ut – enligt sällskap och Jesper på Åreguiderna som gav mig en fin introduktion av utrustningen. Blev kittad med fullfacehjälm, skottsäkerväst, skydd på armbågar och knän. Oväntat flexibelt ekipage trots denna mundering.  Full av förväntan med solen i ögonen och Åres förmodligen varmaste dag för denna sommar – tog vi oss upp i VM6:an för att mjukstarta med Serpentinen och fortsätta upp med Hummelliften vidare på cykel längs Organic och Månskogen som skulle ta oss till Gondolen, där vi vidare klev in i liften mot skutan för den riktiga uppvärmningen i Easy Rider. Tur jag hade övat sten fem timmar dagen därpå även om detta skulle vara easy. Därefter tror jag att vi tog oss till den efterlängtade Shimano-leden. Äntligen! Hade ju sett flertal personer njutit sig igenom banan med varierande höjd över hoppen. Därefter gick VM6:an varm, Serpentinen ner, Hummelliften upp, Örnnästet för att sedan komma in på shimanoleden.

Fyllde ut cykeldagarna med nya utmaningar, som tillägg med Månskogen och Getrappet. Getrappet var rolig och stor utmaning. Man förstår att det är en bit kvar i utveckling då blå är en utmaning.

GETRAPPET – BLÅ
Fortsättning på Månskogen som börjar vid Solstigen och en av Åreskutans mest populära leder. En slät singletrack med fantastiska kurvor som är enkel att cykla, men svår att cykla riktigt fort på. En utmaning för alla nivåer av cyklister!

Downhill är helt klart att rekommendera som ett härligt semsteräventyr tillsammans med familj och vänner, som en skidresa på sommaren! Kan även rekommendera att packa med XC, landsväg, barncyklar och varför inte elcykeln också. Finns många fina platser att upptäcka Åre omnejd. En fin dag tar man gärna ett dopp i någon härlig fjällmiljö.  I Åre finns leder som ska passa alla, från nybörjaren till adrenalinjunkies.

Är du precis som jag ute efter en mountainbike, kan jag rekommendera att kika in hos Bikester.

Cykla fjäll och downhill – hyllningsvärd semesteraktivitet!

I samarbete med Bikester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.