Nu har det gått en vecka sedan första dagen på min grundutbildning. Jag har börjat jobba igen efter en skön semester, har dessutom tränat varje dag efter utbildningen och haft fullt upp av annat. Därav den fördröjda summeringen från helgen som varit. I dag kommer en skön dag med träningsvila. Tror att det kan vara på sin plats faktiskt.

Grundutbildning i BODYATTACK® med Line Nordlöf! Det var verkligen tre fantastiska dagar med massor av träning och teori. Jag ska som sagt försöka summera den men det är inte helt lätt att få det i en sann kronologisk ordning. Mycket av det vi gjorde under helgen flyter ihop nu när jag tänker tillbaka på det. Men ni behöver inte vara orolig jag kommer ihåg det mesta dessutom fick vi en strålande bra manual.

Nervositeten kom ordentligt för precis en vecka sedan när jag satt vid frukostbordet och år en rejäl frukost. Förväntansfull och pirrig satte jag mig på bussen och tänkte lite på vad människor runt omkring mig sagt.  Alla jag hade pratat med innan som gått den här utbildningen har ”skrämt upp mig”. Vilket antagligen bara var bra för min mentala förberedelse. Jag fick höra allt från, att det kommer att bli tokjobbigt. Vilket jag också hade räknat med. Du kommer att få Så ont i vaderna att du knappt kan gå, skavsår, vara extremt trött, någon sa; -jag kunde inte köra min klass måndagen efter, det är den jobbigaste av alla LesMills grundutbildningar som jag gått osv… Det som alla också var rörande överens om var, att du kommer ha väldigt roligt! Ja ock gissa vad?… Det var fantastiskt kul!

Line som höll i utbildningen var noggrann tydlig och peppande, helt rätt för att ledan den här typen av utbildning. Förutom att vi fick träna galet mycket, fick vi många bra tips på vägen iform av ren teori. Gruppen var helt fantastisk! Jag menar det verkligen, vi var en grupp på arton eller om vi var nitton personer från alla håll och kanter runt om i Sverige och Norge. Alla var så galet söta och snälla. Jag ska erkänna att jag var lite rädd för just det innan, att det skulle bara vara ett gäng rutinerade instruktörer. (vilket det i och för sig också var) men att de av någon anledning inte skulle vara ett dugg ödmjuka och titta snett på mig och undra… – Vad gör hon här?! Men så var det verkligen inte och nu när jag tänker efter. Varför skulle det vara så?! Träningsfolket är ju trevliga typer. Jag kände faktiskt ett otroligt stöd från i gruppen direkt. Även de duktiga och vana instruktörerna verkade känna lite pirr i magen.

Jag hoppas på att få träffa flera utav dem igen. Några kommer jag säkerligen att springa på nu under SuperSaturday i den 3 september och andra på kvartal i framtiden. Utbildningen hölls i Sportlifes lokaler på Östermalm vilket jag själv gillade. Stor lokal för stor grupp, det var perfekt.

Vi fick en packlista från LesMills innan utbildningen som såg ut så här:

–   I-pod/mp3-spelare eller CD-walkman.

–   Flera ombyten med träningskläder och överdragskläder.

–   Packa med dig snacks i din favoritform.

–   Tillgång till dvd-spelare på kvällarna.

–   Papper, penna och hänglås.
Jag antecknade en heldel trots att vi fick en bra manual eftersom jag tycker om att skriva och lär mig bra på det sättet.

När det kom till packningen så packade jag ner det på listan och lite till. Min sämsta sida ÄR nämligen att packa lagom. Jag använde inte ens hälften av kläderna eller skorna som jag hade med mig varje dag. Men det kändes liksom bra att släpa med det dagarna tre. Man vet aldrig!

Dag I

Då var som sagt mina förväntningar skyhöga och det var riktigt pirrigt innan vi i gruppen hade gjort oss bekväma med varandra. Det tog inte lång tid innan det var en grym laganda och jag kunde slappna av. Första dagen startade klockan 09.00 med introduktion. Vi fick våra låtar som skulle presenteras dagen därpå. Därefter höll Line ett grymt BODYATTACK®-pass för oss och vi fick sedan presentera oss för varandra. Måste bara påpeka medan jag kommer ihåg det, Vilka linjer Line har i sin teknik! Det var det första jag tänkte på när hon startade klassen. Det är fantastiskt att köra för en instruktör som är så slipad. Jag vill också vara en slipad diamant eller något annat slipat. Just nu är jag något lite mer trubbigt. Det blev en del teori efter det, vi gick bland annat igenom Les Mills hörnstenar utspritt under dagen/helgen. Under lunchen satt jag och Oscar som också gick utbildningen och lyssnade igenom våra låtar. Oscar är verkligen en bra förebild som är väldigt ödmjuk och förnuftig. Någonstans då när jag lyssnade på låten första gången började lite stress virvla runt i mig. Det gick upp för mig att jag skulle lära mig den här låten och sedan presentera den inför gruppen.

När jag kom hem körde jag låten om och om igen. Läste i häftet men kände mig ganska ovan med var jag skulle börja, även fast jag sett ett häfte innan och förstår det någorlunda. Jag ville liksom ha musik, häfte och DVD samtidigt, insåg snabbt att jag måste börja med en grej. Jag pratade lite med min man Viktor om koreografin och vad som händer i låten och då släppte det lite. Skönt att prata med någon som gjort det där. Till min ”besvikelse” så kunde Viktor min låt innan mig. Bara av att titta på mig och höra musiken. Själv fick jag kämpa lite. Tror att stressen gjorde sitt. Sedan är jag lite av den typen som gärna vill kunna allt direkt och helst väldigt bra. Jag nu hör, höga krav. Någon som känner igen sig kanske?

Dag II

Jag och Oscar åkte tillsammans in till utbildningen lördag och söndag. Det var verkligen skönt med sällskapen för att kunna koppla från nervositeten lite. Men jag var förstås galet nervös för att vi skulle presenterar våra låtar. Vi lyssnade på min låt tillsammans i bilen en eller två gånger. Jag berättade var jag brukade missade att byta i en övergång och vips ett litet tips och vipps så fattade jag grejen för att hinna med precis där. Klockan 09.00 drog vi igång med presentation nr.1. Vi blev indelade i två grupper dagen innan och samtliga fick köra sin låt samtidigt som Line filmade oss. Tack underbara grupp för ert stöd, det var jätte kul att köra för er. När alla genomfört sin låt fick vi tillsammans med gruppen titta på våra filmsnuttar och bli utvärderade utav Line. Hon gav oss feedback på vad vi behöver tänka på och jobba mer med. Jätte bra! Det är alltid bra att se sig själv på film för ofta stämmer inte allt enligt den känslan som infinner sig, och visst var det så. Jag trodde att jag gjorde några av rörelserna stort, men nja inte direkt.  Blev påmind om att tänka på det. Större och tydligare. Jag tror att det var någonstans där som vi hade teori och sedan lunch. Innan det skulle bli dags för mer  teori och BODYATTACK®-challenge. Vi körde även ett Beep-test under helgen.

Beep-test är ett konditionstest i flera steg. Det går ut på att man springer fram och tillbaka mellan två punkter som är 20 meter från varandra. Under testet spelas en CD/ipod med pipljud i vissa intervaller. Vid varje pip ska testpersonen (vi) ha nått till nästa punkt. Under testets gång minskas tiden mellan pipen successivt, man måste alltså springa snabbare och snabbare ju längre man kommer i testet. Vi mätte även hur många armhävningar vi kunde göra under en minut, styrka i magen och även rörlighet baksida lår. Det här är inte dumt att göra någon gång per halvår för att se om man kan förbättra sig, bra mätstock.

Som sagt det kan hända att jag tar det i lite fel ordning nu. Vår challenge blev en teknik-challenge. Vi fick praktisera olika rörelser som Line sett att vi behöver slipa mer på. Det var grymt bra! Jag skulle vilja ha en till teknik challenge nu igen. Otroligt nyttigt att nöta teknik och jobbigt förstås. Men det blev väldigt kul när det gjordes i grupp även om alla var fokuserade. Pepp liksom!

Efter presentation nr.2  fick vi in ett teoripass innan det fortsättning på Les Mills hörnstenar, om jag minns rätt. Dagarna gick så väldigt snabbt. I slutet av dagen fick vi även vår andra låt. Jag hade under dagen presenterat låt nummer 4 som är den första ordentliga pulstoppen i passet. Det är en sportrelaterad låt. Mycket skate, shuffle, höga knän, och plyometriska utfall, ni som har kört förstår. Ni som aldrig testat borde verkligen göra det! Tuff och tydlig koreografi.

Till dag nummer tre fick jag låt nummer 3 som är mer aerob träning. En del knän och lite aerobics-liknande. Men fortfarande BODYATTACK-linjer (alltså det strikta och atletiska som ÄR BODYATTACK). Det kändes betydligt lättare att komma hem med en ny låt lördagkväll. Vi grillade och jag kunde ta det lite lugnt och jag fick en skön återhämtning. Jag stod ute i trädgården under kvällen och studsade medan Viktor satt med sitt glas vin och kollade på mig. Haha ja, så kan livet se ut en lördagkväll.

Dag III

Vi körde även igång dag tre med presentation av våra låtar. Presentation nr.3. Nervöst, igen! Line skulle filma och vi skulle få se hos själva presentera ytterligare en gång. Den här gången hade Line inte så mycket att anmärka på när hon visade upp min snutt. Samtidigt som jag givetvis blir väldigt glad blir jag också generad. Det kan vara lite jobbigt att se sig själv på film, men det ingår liksom i den idrottsliga världen. Det är inget nytt för mig att sitta och titta på sig själv i grupp. Det är ett givande sätt till att verkligen kunna förbättra sina svaga punkter på. För har man sett det med egna ögon, ja då är det också lättare att ta in det. Åtminstone tycker jag det. Vi fick gruppövningar under dagen som vi skulle genomföra. Även dag tre lyckades vi klämma in en lunch vilket förstås smakade väldigt väldigt bra alla dagarna. Jag valde att förbereda matlåda några gick ut ock köpte. Det var enklast för mig som bodde hemma under hela utbildningen. Många hade rest från Skåne, dalarna och Norrland för att utbilda sig. Vi gick verkligen igenom massor med bra grejer under helgen. Saker som är bra att ha koll på som instruktör. Vi blev introducerade till Les Mills kvalitétssystem, det blev lite musik analys och annat smått och gott.

Dagen och utbildningen började luta mot sitt slut och det blev dags för presentation nr.4. Vilken energi det blev i salen. Då släppte alla loss och gav det sista som fanns i kroppen. Line var med och körde för oss. Just nu närmast är det här ett av mina bästa träningsminnen förutom min första BODYATTACK-klass som jag fick vara med och teama i tisdags. Det var häftigt! Jag vill göra det igen och igen. Jag har fått en grym energiskjuts av de här dagarna som jag kommer att kunna leva på ett tag.

För er som har funderat på att gå en instruktörsutbildning och fastnat för något utav LesMills program. GÅ! Jag lovar dig du kommer att lära dig massor. Inte bara teknik och hur man blir en bra instruktör. Jag har lärt mig mycket om mig själv och även mina medmänniskor den här helgen. Min känsla efter första dagen och min fösta presentation EVER!, var att det viktigaste inte var att blir godkänd just under den här helgen utan att ha kul och gå med inställning att göra MITT bästa och se hur långt det tar mig. Men självklart ville jag som alla andra bli godkänd. Viktigt är nog att inte se det andra som ett misslyckande. Utan som Line sa, ”man behöver kanske mer tid för att träna mer och det är helt okej”. Träna måste man oavsett och alla måste träna mer eller mindre.  Att jag sedan blev godkänd var en väldigt väldig fin belöning för att jag hade och jobbat hårt för det. I bland behöver man längre tid och vissa gånger räcker tiden. I Efterhand tycker jag att det är dumt att stressa upp sig över att jag MÅSTE bli godkänd NU. Att njuta av helgen och alla intryck var helt rätt val från min sida. Det är mycket som ska tas in och det är fysiskt krävande. MEN GALET ROLIGT!

Mer om programmet lesmills.com/bodyattack.

10 svar på ”Mina tre dagar på LesMills grundutbildning i BODYATTACK.”

 1. Först lite faktanörderi – Body Attack 73 gick vi:
  http://nzglen.wordpress.com/2011/05/15/2011-2-les-mills-tracklists/

  Låtarna som du nämner i texten 4 och 3 är dessa:
  4. Plyometric: Shake It – Timeless Kru
  3. Aerobic: Raise Your Glass – Marlee Hines

  Grymt jobbat vännen, du är på rätt väg, en sak i taget och gå enligt dina förutsättningar.

  Om jag får ge dig ett råd: så fortsätt gå på andras BodyAttack-klasser, nu har vi fått helt andra verktyg att analysera och få in metodiken. Analysera instruktörer och hur de lägger upp hela klassen, vad de säger, vad de visar, hur de pre-cue:ar, har de några särskilda egna tricks, hur de uppfyller alla LesMills-hörstenar.

  Kristin har dessutom bara ett par BodyAttack-klasser kvar och hennes känsla för de 5 stenarna är helt helt helt fantastisk, vilket var orsaken att jag föll pladask för BodyAttack.

  Gå på andra instruktörer, analysera, fundera ut slutsatser, du kommer att lära dig massor och på kort tid.

  Jag kommer att köra på World Class Sundbyberg måndagar 19.50, om du vill komma och teama/skugga/vara-med är du varmt välkommen. 5:e september drar vi igång, första klassen med fyra instruktörer.

  kram

 2. Flashback: En exakt spegling av min egen upplevelse när jag gick min tre dagars utbildning i Body Balance för några år sedan. Roligt, skitjobbigt(Balance?), inspirerande och 20 nya VÄNNER. Av bara farten avverkade jag BC och CX också med ytterliggare upplevelser och nya vänner på kontot.
  Det kommer att bli många kramar om du hittar dina medstudenter bland de 1999 andra deltagarna på SS och kvartalen:)

  1. Å va härligt att höra Peter. Jag förstår att du valde att gå fler utbildningar. Det här är ett minne förlivet. Jag tror dock att jag måste jobba stenhårt med BA ett tag nu innan jag vågar mig på mer. Vissa dagar kommer tvivel och då måste jag påminna mig själv om att jag precis har börjat min instruktörs-resa. Var instruerar du?

   1. Det låter som du liksom jag har blivit smittad av gruppträningsviruset så vänta ett halvår så vill du nog ta nästa steg och få fler vänner:) Mitt himma gym är Forum för Kropp och Själ i Malmö men eftersom jag arbetspendlar till Stockholm varannan vecka vikkar jag ibland på SSIF och KTH.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.