Jag har haft en riktigt soft och social helg. Har faktiskt valt att vila från träningen två dagar. Mycket pågrund av att jag vill vara pigg och fräsch i kroppen den här veckan som kommer att bjuda på mycket träning och relativt lite sömn och massor med annat skoj.

Vi började gårdagen med ett besök på Swesportmässan på Kistamässan.  Det är kul att åka dit och träffa alla branschmänniskor och se lite av produkterna som kommer.

Men den största anledningen till att vi åkte dit i år var faktiskt Jonas Colting. Tyvärr trodde vi att han skulle börja klockan 13:00, vilket tydligen var fel då han hade dragit igång redan 12:30. Men vi han med att lyssna på när han pratade om ”stenåldersträning” Det vill säga hur man kan röra på sig i naturen och använda naturliga föremål i ett träningspass.

Inget nytt egentligen, utan som det låter STENÅLDERSTRÄNING.  ”Vi” har ofta tränat på det sättet under försäsongsträningen inom alpint. Det gäller att vara kreativ och göra träningen till någonting roligt. Det kan bli ett sjukt bra träningspass, socialt och galet jobbigt eller självklart så jobbigt som man gör det själv.

Några förslag på övningar som Colting gav oss var:

  • Stenkast mot varandra och fång i tillexempel sidled eller bara kasta stora stenbumlingar.
  • Bära stockar, stenar och andra lösa föremål i skogen.
  • Klättra, röra sig med asymmetri.
  • Att man här tunna skor och rör sig snabbt och lätt.
  • Brottas och bära varandra.

Löpning är kanske en utav de mest okomplicerade träningsformer och varför inte krydda passet med lite styrka ute skogen när du ändå är ute.

Som Colting säger, vi människor ÄR gjorda för att springa. Vi har korta tår, en väldigt funktionell hälsena, kraftig rumpa/säte. Men vi springer ofta väldigt onaturligt. Och det kan jag verkligen hålla med om. Man försöker jobba fram ett löpsteg som bara kräver massor med energi. För att springa ”snyggt”? Eller är det verkligen för att springa ekonomiskt?

Coltings förslag är att man testar att springa barfota och se var löpsteget landar. Han har en poäng med det. Springer jag barfota sätter jag inte steget så långt framför mig som jag kanske kan göra med en tjock sko, alltså en sko med mycket sula.

Nej jag sätter steget under mig. Stegen blir kortare och har högre frekvens. Var använder vår känsel och finmotorik,. Precis som med händerna. En konstnär tar inte på sig tjocka handskar när den ska måla.

Anledningen till att många skadar sig lätt när man springer i skogen är att de ”flesta” använder sig av skor med mycket sula. Man skyddar foten så pass mycket att när underlaget bli instabilt stukar man sig lätt.

Vi tränar alla våra andra kroppsdelar väldigt mycket varför inte träna fötterna mer. Jag har sprungit mycket terräng i mina dagar men aldrig helt barfota. Kanske blir något för våren och sommaren 2011.

Gillar Coltings alla liknelser som han använder sig av, här kommer en utav alla… ”Alla skoföretag har både sportbilar och Volvo V70 combi. ”

Att Colting är aktiv har säkert få missat. Det gäller även under hans föreläsningar. Här lever han sig in i rörelserna under ett träningspass i skogen.

Efter Swesportmässan njöt vi utav en fantastisk brunch på Restaurang http://www.daphnes.se/. Daphne’s är en ny kvarterskrog på Östermalm som riktar in sig på fisk & skaldjur, klassisk husman och det Franska köket. De har väldigt trevliga lokaler och super trevlig personal.

Vi började med en Bloody Mary eller snarare lillasyster Virgin Mary, utan alkohol. Sedan satt vi i det här vackra rummet (på bilden nedan), i flera timmar och njöt av god mat och mycket gott sällskap. En bra söndag helt enkelt!

 

3 svar på ”Colting and SundayBrunch!”

  1. Vad kul! :) Jag har anmält mig till hans föreläsning i Linköping i mars. Ser verkligen fram emot det. Springer minimalistiskt i FiveFingers sedan i juli och löpningen har både blivit roligare och snabbare :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.