Jag får tyvärr hoppa dagens rullskidsträning. Det känns jätte tråkigt men jag får träna något mer anpassat för min stukade fot. Min första tanke när jag vakade efter många timmars sömn var- att jag kan köra idag. Jag får hållas lite eftersom jag har förhöjd kroppstemperatur och rullskidor ställer lite krav på fotlederna. ”Vi är byggda för att klara påfrestning” så börjar en artikel om sömn som återhämtning efter stress ur läkartidningen. Läkartidningen är en av få tidskrifter som intresserar mig till fullo.

I den här artikeln beskriver man hur en viss del av återhämtningen naturligtvis sker under dagtid, men sömnen ger en mer kraftfull återhämtning speciellt för centrala nervsystemet. Jag tror att vi alla förstår hur viktig sömnen är för oss. Om jag ser till mig själv så kan det lätt bli att jag gör avkall på just sömnen för att hinna med det som jag vill göra. I natt valde jag att sova länge för kroppen och återhämtningen skull.

Ett stycke ur artikeln:

Fysiologi under sömn- Sömnen involverar hela det centrala nervsystemet och innebär en dramatisk fysiologisk omställning i motsatt riktning. Ämnesomsättning och blodflöde i de flesta delar av hjärnan sjunker [1], liksom blodtryck, andningsfrekvens, hjärtfrekvens, kroppstempera- tur och muskelspänning [2]. Å andra sidan är sömnen en tid av uppbyggnad genom att immunsystemet aktiveras och in- söndringen ökar av t ex tillväxthormon [3], testosteron m m. [4]. Samtidigt undertrycks insöndringen av hormoner som höjer ämnesomsättningen, t ex kortisol eller tyreoideastimu- lerande hormon [5, 6]. Sömnen fungerar som stressens mot- sats och antagonist. Andra intressanta effekter under sömnen är att blodsockernivåerna behålls på en hög nivå. I vaket tillstånd sjunker de, men under sömnen hindrar tillväxthormon insulinets styrning av socker till cellerna. Dessa förändringar under sömn har betydelse i relation till de ämnesomsättningsstörningar (metabolt syndrom) som uppträder i samband med stress [7-9]. 

Slutkommentar ur artikeln.
Sömnen utgör en kraftfull återhämtningsmekanism som berör i stort sett alla biologiska och psykologiska funktioner i kroppen. Vi har först de senaste åren börjat förstå vidden av dessa processer, och vi kommer relativt snart att få se försöksverksamhet där sömnen används som aktiv behandling mot en rad sjukdomar. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.