Jag mår tyvärr inte bättre, är tok förkyld och fortfarande febrig till och från. Ledsen för att jag missade kvällens Nike+ Run Club. Hälsa går först och jag stannar hemma i sängen och kurerar mig. När jag inte sover, bläddrar jag i tidningar kollar lite på datorn eller tv:n. Men det blir mest sova då jag har galet ont i huvudet och känner redan här och nu att jag behöver ta en paus. PAUSAR. Tillbaka igen efter någon timmes sömn… Jag brukar sällan ta mig tid för tidningar eller tv under veckorna. Tränar hellre. Igår när Nacka Värmdö Posten kom bläddarede jag igenom den för att se vad som är pågång i trakterna. Jag hittade bland annat ett reportage som känns väldigt rätt i tiden. ”Därför bråkar bilister och cyklister”

I det här reportaget berättar några cyklister som cyklar mellan Värmdö och City hur de upplever situationen efter vägarna. Många cylister får höra glåpord dagligen. Vilket jag själv känner igen från många av mina rundor. Många bilister i trafiken känns otroligt bittra och stressade.  Det här hände oss även när vi var i Högbo och cyklade, tillsammans med vänner. Bilister som hyttade med nävarna och tutade helt galet. Jag brukar fundera på vad det är för människor och bilar som reagerar på det här sättet och hinner ofta se och reflektera en del över deras beteende. Tycker mig se en röd tråd i de som inte klara av oss cyklister. Jag kan inte sätta fingret på dem. Är det något man lär sig inom träningen så är det att respektera medmänniskor och att bete sig. Avundsjuka? Jag kan ha fel. Det jag dock vet är att vi cyklister har väldigt trevligt och mår väldigt bra av att få röra på oss. Att cykla långt är en skön känsla.

Jag själv vill cykla säkert och känner ofta att vägen känns säkrare än cykelvägen, om det nu finns någon cykelväg. Jag upplever att det oftast inte finns några cykelvägar som sträcker sig så långt. Eller som är optimala att cykla landsvägscykling på. Många gånger är det människor som promenerar på cykelvägen samtidigt som de underhålls dåligt. Vi cyklister väljer inte att cykla efter vägarna för att jäklas med bilisterna. Vi väljer vägen för att det är mer säkert för oss och alla andra i omgivningen. Sedan är det självklart viktigt att vi cyklister också följer trafikreglerna. Jag menar inte att vi som cyklar alltid är exemplariska. Vore trevligt om vi kan samsas. Fantastiskt bra för miljön om fler kan cykelpendla till och från jobbet.

I NVP menar Tomas Samuelsson från Nackapolisen på, att de som bygger och planerar på kommunerna inte har hunnit med cykeltrenden. Cykling har slagit stort de senaste åren. När jag köpte min landsvägscykel kände jag bara killar som cyklade. Nu har var- och varannan en landsvägscykel. Vilket är fantastiskt kul. NVP frågar Tomas ”Varför blir bilisterna så arga?” -Det kan man fråga sig överlag i trafiken. Vi har några fall av misshandel varje år där bilister slåss med varandra för att man tolkat väjningsplikten olika. Det är oftast droppen för något annat.

Jag blir helt matt av att läsa om detta. Det låter som att vi svenskar mår väldigt dåligt och är väldigt stressade? När vi var på Mallorca och cyklade var det ett helt annat klimat i trafiken. Ja, dels var det högre temperatur och mer sol, men också mycket mera vänlig ton. Vi cyklister var ETT med trafiken. Vilket borde vara självklart? Det finns säkert ett och annat rötägg även där. Men här i Sverige och kryllar det av dem. Too much stress?

3 svar på ””Därför bråkar bilister och cyklister””

 1. Bra inlägg Åsa! Jo visst är det tråkigt när det blir konflikter i trafiken. Jag förstår inte heller hur en stackars cyklist kan göra att bilister blir så arga. De blir arga bara för att jag råkar finnas där. I DERAS väg? Och det ironiska är ju att alla i trafiken verkar ha så bråttom. T.om på semester eller helg. Ja skynda, skynda, det är ju söndag! Galet.
  Mer respekt och tålamod vore fint i trafiken. Och såklart att alla följer trafikreglerna.
  Andra länder i Europa har mycket trevligare cykel-trafik-klimat. Kan verka kaos när man först ser trafiksituationen, men i Spanien känner jag mig så mycket mer säker på vägarna!

  1. Visst är det fascinerande Karin hur vi kan ställa till med så mycket ilska bland bilisterna bara genom att rulla fram längs väggrenen. Ja hur vore det om de kunde stanna upp ensekund och se omgivningen. :)

   Jag håller med om att första synen kring trafiken på Mallis inte var någon glad syn när man knappt hann springa över vägen. Men så snart man kom ut på cykeln var det något helt annat.

   Tack Karin! Hoppas att du slipper den här vidriga influensan eller vad tusan det är. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.