På lördag väntar 10 km på en tuff bana på Norra Djurgården i Stockholm. 5 469 löpare (1 773 kvinnor och 3 686 män) är anmälda till Tjur Ruset vilket innebär nytt deltagarrekord. 486 pojkar och flickor är anmälda till Kalv Ruset – nytt rekord även det. Banan beskrivs på hemsidan som den hittills tuffaste banan. Deltagarna i Tjur Ruset kan räkna med lera blöta och leriga partier och med flera krävande backar.

– Årets bana är blötare och mer kuperad än fjolårets bana, säger banchefen Tommie Nordh som ger tips om hur du ska klara den tuffa milbanan på Norra Djurgården.

Norra Djurgården i Stockholm lever upp till dessa krav:

 • Från 4,5 km och in i mål är banan verkligt krävande.

En intressant nyhet i år är att vissa av funktionärerna har utrustats med våtdräkter för att kunna sköta sina uppgifter.

Den exakta bansträckningen är hemlig fram till tävlingsdagen då det finns kartor över banan i info-tältet på start- och målområdet. Tommie Nordh kan dock avslöja var de tuffaste partierna kommer:

 • Vid 2,5 km kommer den första arbetsamma passagen när banan korsar ett brett dike.
 • Från 4 km till 4,5 km går banan i en ravin där man får huka sig för att komma under stora trädstockar. Sedan är det dags för löpning i vatten.
 • Strax före 6 km väntar några tuffa uppbyggda hinder.
 • Mellan 6,5 och 7 km kommer ett extremt jobbigt parti. Vad som väntar här får bli en överraskning.
 • Vid 7,5 km börjar en sträcka på 800 m där banan går genom ett träsk.

Lill-Jansskogen, som är en del av Norra Djurgården, har några riktigt jobbiga backar:

 • Vi har använt alla backarna, berättar Tommie Nordh.

Under onsdagen testar några löpare banans tuffaste backe. Förhoppningsvis kan vi visa en video från detta test här på Tjur Rusets hemsida under torsdagen eller fredagen.

Banan går på ridvägar, skogsstigar och ängsmark.

 • När det går uppför springer vi ofta å stigar. Utför har vi försökt välja ridvägar som är bredare och därför ger goda möjligheter att springa om långsammare deltagare.
 • Den sista biten av banan går på skogsstigar med ojämnt underlag.

Och så kommer vi till den biten som jag kanske har funderat mest på . Att välja rätt skor och kläder till på lördag!

Här är några tips från Tommie Nordh inför årets tuffaste terränglopp:

1) Spring i skor med bra dobbar. Det är bra om skorna släpper igenom vatten.

2) Tag inte med tekniska produkter som mobiltelefon eller GPS runt banan. Det är stor risk att de i så fall blir skadade under loppet.

3) Tag gärna gamla slitna kläder. Det kan vara svårt att tvätta kläderna riktigt rena efter Tjur Ruset.

Tjur Ruset avgörs på en krävande bana som delvis går på svårlöpta stigar och ridvägar. På andra partier är det mycket sly och ris. Löplabbets sko- och klädexpert Tommie Nordh, som också är banchef för Tjur Ruset, ger tips om utrustning.

Vi rekommenderar därför byxor med långa ben, t.ex. tights. På överkroppen är det bra om löparna använder en tröja med långa ärmar, givetvis ska det vara i funktionsmaterial, säger Löplabbets sko- och klädexpert Tommie Nirdh som också är banchef för Tjur Ruset.

Våtdräkt till Funktionärerna!!!

Ja och funktionärerna utrustas med våtdräkter. Årets bana bjuder på flera riktigt blöta partier. För att funktionärerna ska kunna jobba effektivt på dessa delar av banan kommer de att vara klädda i våtdräkter

Hej TjurRuset på lördag smäller det!

8 svar på ”Laddar för TjurRuset!”

  1. Haha tack! Funderar mer och mer på vad det är jag ska göra imorgon. Kanske inte så mycket att tänka på. Mer tuta och köra. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.