Igår var det tredje advent och en vecka kvar innan dan före dopparedan. Idag om en vecka är det julafton. Kan ni förstå?! Redan julafton! När vintern kommer blir jag alltid mer sugen på varma soppor och yoga. Tanken var att jag skulle åka skidor igår men istället fick det bli rörlighetsträning hemma. Tyvärr har det börjat töa en del här på Värmdö. Töväder och fina skidspår är inget som går hand i hand. Nu hoppas jag på minusgrader igen så att vi får behålla vinterparadiset och åka massor med skidor till förmån för Juno. Vill du också vara med och bidra. Maila mig på asa@vlhalsa.se.
Jag hade varm yoga i tankarna gårdagens rölighetspass och det fick bli ett härligt plock av några favoritrörelser medan Viktor åkte iväg och simmade. För att återgå till middagen och soppa. Tomatsoppa med spenat och saffranssoppa med fisk och skaldjur är två vinterfavoriter. Det finns många olika varianter på soppor, innan jag skulle iväg och handla idag loggade jag in på matklubben för att leta fram ett bra recept. Ett av recepten som jag hittade där var på en ”Rostad tomatsoppa”. En vegetarisk soppa utan mjölkprodukter.

Ingredienser:

1 kg tomater (av valfri sort/storlek)
1 röd paprika
1 stor gul lök
Färska örter (Basilika/timjan)
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 purjolök (bara den ljusa delen)
5 st soltorkade tomater
1 msk torkad oregano
ca 1 liter grönsaksbuljong
Olivolja
Salt
Peppar

 Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Halvera stora tomater och snitta små och strö ut på en djup ugnsplåt med bakplåtspapper på.
  3. Hacka paprikan och lök och lägg på plåten.
  4. Strö över örter och ringla olivolja på.
  5. Rosta i 45 minuter.
  6. Finhacka moroten och purjolöken. Fräs på låg värme länge tills helt mjuka i olivolja i en stor kastrull.
  7. Tillsätt finhackade soltorkade tomater.
  8. Strö över oregano på de rostade grönsakerna och tillsätt sedan de i kastrullen.
  9. Slå på buljong.
  10. Låt koka upp och mixa sedan slät med en stavmixer.
  11. Salta och peppra.
  12. Servera med färsk spenat, körsbärstomater och stekt eller grillad halloumi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.