I fredags fick jag veta lilla Juno snart 3 år har fått diagnosen Leukemi. Som alltid när människor omkring mig oavset hur bra jag känner dem drabbas av den här jäkla skitsjukdomen blir jag otroligt ledsen. Och ännu mer ledsen blir jag när det drabbar någon som har hela livet framför sig. Juno har en otrolig energi.

Hennes föräldrar bjuder på filmklipp där hon dansar och sjunger ”Hejsan hoppsan och fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad. Hejsan hoppsan och fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad!” Eller när hon cyklar och skrattar med en droppställning bakom sig. Jag är övertygad om att hon kommer att klara den här tuffa behandlingen galant med den livsgnistan som hon har.

Jag umgicks mycket med Junos mammas syster L när jag var yngre och har träffat Junos mamma E en del och sett henne växa upp. När jag fick veta att Juno och hennes familj ska behöva gå igenom detta har jag inte kunnat släppa tanken på dem. En 3-åring ska inte behöva gå igenom detta. INGEN ska behöva gå igenom det här.

Nu tänkte jag höra om NI mina fina bloggläsare vill vara med och samla in en slant till en julklapp som kan pigga upp Junos dagar på sjukhuset. E och P kommer som många andra föräldrar till ett barn med cancer finnas på plats på sjukhuset tillsammans med Juno och därför vill jag på något sätt göra det lilla för dem som kanske kan underlätta och pigga upp deras vardag.

Jag kommer själv att lägga ett symboliskt värde i varje tia som jag får in till Juno genom att  åka en kilometer längdskidor fram till den 6 januari. Själva slanten ska därefter gå till Juno som får köpa sig något roligt . Det blir intressant och se om det blir mer skidåkning än jag tänkt mig.

Maila mig  på asa@vlhalsa.se om du kan och vill vara med och pigga upp Junos tid på sjukhuset samt underlätta för hennes fina föräldrar. Självklart kommer vi alla tillsammans stå som avsändare. Det finns många där ute som drabbas och den 121212 råkade det tyvärr bli Junos tur att få detta tråkiga besked. Jag skulle bli otroligt glad om du som bloggläsare vill vara med och göra skillnad för henne. Jag kan inte föreställa mig hur det är att ligga på sjukhus längre en tre veckor och minns hur tråkigt det var.

Det är en enorm behandling som lilla Juno ska gå igenom. Texten är ett citat  från Facebook där de håller alla som tänker på dem uppdaterade. Behandlingen börjar alltid med en 4 veckor lång behandling som kallas induktionsfas. Det finns två olika behandlingsalternativ under denna fas. Normal induktion ges till barn med preB ALL och vita blodkroppar <100 vid insjuknandet. Juno har preB ALL, så hon behandlas enligt denna.

Den innebär att hon äter kortison i tablettform 3 gånger per dag, samt medicin för njurarna. I slangen de opererat in får hon dropp dygnet runt, samt medicin mot illamående samt nytt blod och smärtlindring vid behov. Tester tas tre gånger per dygn (blodprov, blodtryck, hjärtfrekvens, temperatur etc). Varje dag ska också vikt kollas och allt urin samlas upp och vägas.

På dag 1 av induktionsfasen fick hon sina första cellgifter (detta var i fredags). Två olika preparat, som ges i slangen under några timmar. Detta upprepas sedan på dag 8, 15, 22 och 29. Dessa dagar ska hon även sövas för att få en medicin i ryggen. Dag 15 och 29 tar man även benmärgsprov då hon är sövd, för att se hur behandlingen fortskrider.

Benmärgsprovet på dag 29 är avgörande för hur den fortsatta behandlingen sen skall läggas upp. Man analyserar då hur mycket leukemiceller som finns kvar i benmärgen och väljer sedan mellan 3 olika behandlingar – standard, intermediär eller högrisk. Läkarna TROR i dagsläget att Juno kommer tillhöra standardinriktningen, men det kan ändra sig på vägen.

Jag önskar verkligen att ni alla kunde få ta del av filmen där lilla Juno sjunger;  Hejsan hoppsan och fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad. Hejsan hoppsan och fallerallera, när julen kommer ska varenda unge vara glad!” Det skulle få er att fullkomligt smälta.

FUCK CANCER!

 

3 svar på ”Lilla Juno har fått cancer och jag tänker åka längdskidor för att hon ska få en extra julklapp. Vill du också vara med på den?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.