Igår tillbringade jag några timmar i Unleash Talent Groups lokaler tillsammans med Ung Cancer och många fantastiska människor. Bland annat Julia Mjörnstedt, kvällens huvudperson och grundaren av Ung Cancer. Julia är en viktig förebild och fantastisk tjej med mycket humor som sprider kärlek och lärdom omkring sig. När jag mötte henne för första gången var hon nyfiken, varm och välkomnande. Hon tog oss med på resan där det började för henne och då Ung Cancer skulle bli till.

Julia Mjörnstedt från Göteborg var 21 år gammal när hon drabbades av tjocktarmscancer. Hennes cancer gav ordentliga symptom när hon var hemma hos hennes tidigare pojkväns föräldrar på middag och skulle träffa dem för första gången. Hon berättade hur hon fick galet ont i magen under middagen, hon låste in sig på toaletten i 47 minuter (ja de tog tid på henne) och hur det forsade blod ur henne. Hon skrattar och säger något i stil med att det var precis det första intrycket man vill ge svärföräldrarna. Hennes föräldrar fick komma och hämta henne. Hon skrattar till igen ”och där fick även föräldrarna träffas och därmed var det överstökat”. Detta hände sedan varje gång Julia skulle äta. Julia fortsatte att berätta om resan till det att hon kom in på sjukhuset och det att hon fick beskedet och behandlingen därefter. Jag satt och torkade en heldel tårar vilket gör att anteckningarna lyser med sin frånvaro och jag ska inte försöka återberätta hela Julias resa med cancern.

Det blev operation och cellgifter för Julia. Hon beskriver hur arg och ledsen hon var. Där någonstans blev det väldigt påtagligt för henne hur vi människor gärna pratar om allt som är bra och alla bra känslor vi har. Sorg och ilska lämnar vi ofta bara som en liten liten del i livet. När Julia var mitt uppe i hennes ”cancerkamp” frågade hon de på sjukhuset och kuratorn hur hon kunde komma i kontakt med andra ungdomar som också drabbats av cancer. Men det gick förstås inte. Hon ville lämna hennes nummer som de gladeligen hade fått lämna vidare till andra i samma situation. Så kunde de förstås heller inte göra. Hon kände sig ensam i hennes situation.

Frustrationen över att det inte fanns någonstans att vända sig för att få träffa och prata med andra unga vuxna som drabbats av cancer växte. Det fanns inte något forum eller någon mötesplats för unga vuxna som drabbats av cancer. De organisationer som fanns då var endast inriktade på specifika cancersjukdomar. Julia har rest runt i hela landet och berättat om hennes erfarenheter och upptäckte att det fanns ett stort hål att fylla. Därför startade hon Ung Cancer tillsammans med Hanna Wekell, Anna Gustavsson och Josefine Van Ginhoven. Organisationen fick snabbt ett stort antal medlemmar och Ung Cancer fortsätter att växa hela tiden.

Ung Cancer är en ideell organisation för unga vuxna cancerdrabbade. De jobbar för att förbättra unga vuxna cancerdrabbades levnadssituation. De menar på att unga vuxna cancerpatienter inte bara ska överleva, utan även ha ett riktigt bra liv både under och efter sjukdomstiden. Fler än 800 unga personer drabbas av cancer varje år har det tidigare inte funnits någon organisation som kunnat stötta dem genom besked, sjukdom, vård och i det fortsatta livet.

Kolla in den viktiga kampanjen här. ”Det är okej att känna” som är en kampanj skapad av organisationen Ung Cancer. Kampanjen består av en serie om fem kortfilmer med syfte att lyfta fram diskussionen kring de tabubelagda ämnena cancer och sorg.

Till er stöd Ung Cancer för det fina jobb som de gör.

Till Ung Cancer miljoner tack för det viktiga jobb ni gör!

20120315-220528.jpg

20120315-220556.jpg

20120315-220718.jpg

20120315-220754.jpg

20120315-220848.jpg

5 svar på ”Fuck Cancer!”

  1. Det finns många livsöden som både berör och engagerar. Det är beundransvärt att det finns så starka människor, som dessutom har ork att ge till andra efter allt de varit med om.

    1. Håller med dig Ida. Beundransvärt att de har energin till att göra skillnad. De här tjejerna är grymma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.