I söndags när jag cyklade med Sara och Viktor kom tecken i trafiken på tal. Det är en säkerhetsdeltalj som vi lansvägscyklister i klunga ska ha koll på för exempelvis kunna varna för hål i vägbanan och liknade, då man inte ser det lika bra längre bak i klungan. Jag började därefter tänka att jag kanske måste plugga på då jag inte cyklat speciellt mycket i klunga. När jag började cykla landsväg tyckte jag att det var riktigt kul i några år. I samband med vårt bröllop 2010 hamnade jag i en cykelsvacka och tappade suget för cykling både utomhus och i spinningsalen. Nu tycker jag att det är roligt igen. Äntligen! Jag hoppas verkligen att det håller i sig. Typiskt bara att det ska komma så sent på säsongen. Förhoppningsvis har jag en härlig cykelhöst framför mig.

Här är några tecken att kunna i klunga:

 • Stanna – en uppåtsträckt hand eller en bakåtsträckt hand med handflatan vänd bakåt.
 • Sakta ner – en pumpande rörelse med ena handen, handflatan nedåt vägbanan.
 • Hinder höger sida – Klappa på höger rumpa eller vinka med höger hand bakom ryggen åt vänster.
 • Hinder vänster sida –  Klappa på vänster rumpa eller vinka med vänster hand bakom ryggen åt höger.
 • Hinder på vägbanan – Som tillexempel hål, vägbrunn, glas, grus – peka ner mot vägbanan med handen på samma sida som hindret.
 • För stora hål– Rropa HÅL!
 • Omkörande bil– Ropa bil. Övriga deltagare ska då ropa vidare genom gruppen och gå in på ett led.
 • Sväng vänster/höger – vanliga svängtecknet.
 • Punktering– Ropa PUNKA!
 • Blir någon avhängd– Ropa LUCKA!
 • Enkelled – ett finger upp. Upprepa längre bak.
 • Dubbellled – två fingrar upp.  Upprepa längre bak.

Ni som är mer rutinerade cyklister finns det något mer jag bör ha koll på? Det här är vad jag fått lära mig.

8 svar på ”Tecken i trafiken”

 1. Om man ansluter/täpper till luckan igen efter att ha tappat kan det vara trevligt att förmedla det framåt också om klungan har kört sakta för att gruppen ska bli komplett igen. Men inget måste.

  Är det stora eller långa hål i asfalten kan man föra handen mer fram och tillbaka istället för att peka.

  Vägbulor, järnvägsövergångar mm föra handen åt sidorna mer än framåt och bakåt.

 2. Känns som du och Maria fått med de viktiga nu. :)

  Otroligt roligt att cykla i alla fall. Efter Vätternrundan ifjol cyklade jag inte mycket mer den säsongen. Men i år tycker jag fortfarande det är riktigt kul. Kan ju ha något med den nya cykeln jag köpte i höstas att göra också kanske..:)

  1. Känns bra att ha koll när man är ute och cyklar. Kan tänka mig att det är fantastiskt kul om man har en ny och bra cykel. Själv har jag haft min i många många år nu. Kanske värd en ny till nästa säsong om jag cyklar på bra resten av den här. ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.