Söndagen blev en minst lika fin dag som under TjejVasan om något kallare. Viktor och Kenth supportade mig och Sara när vi körde tjejvasan och i söndags var det vår tur. Vallningen ville de tydligen sköta själva, vilket kanske var lika bra.

Klockan ringde halvfem. Ungefär kvart i var vi uppe och fixade frukost till dem innan det bar av till starten. Vi anlände till en mörk och lite småkylig startområde och en parkering som fylldes på med bilar.

Trots att de var på plats en timme innan start blev deras startplacering ganska långt bak. Jag tänker på 2005 då Viktor körde. Då var vi där samma tid och han stod längst fram i startledet. Det har onekligen hänt en del de senaste åren. Nästa år kanske man behöver vara där två timmar innan start för att få stå långt fram? Vi följde självklart grabbarna via sms-tjänst och blev uppdaterade vid varje kontroll. Det är spännande att våra åskådare till ett så pass långt lopp som ÖppetSpår är. Man vet aldrig riktigt hur kroppen ska hålla, hur föret i spåren ska fortsätta vara. Det är många faktorer som spelar in under ett långlopp på längdskidor. Viktor och Kenth startade cirka 07:09, lite senare än vad vi förväntat oss men med tanke på alla som de hade framför sig blev det stopp i inledningen av banan.

När de startat satte vi oss i bilen och styrde mot Mångsbodarna som skulle bli får första kontroll. Viktor passerade Smågan kl.08:02 och kom förbi oss cirka 45 minuter senare. Såg på Viktor att han vill fortsätta där. Kan tänka mig att det var för att det gått relativt sakta den första delen. Kul att se honom och få heja. typ Viktor du är bäst! Hans mål var att helt komma under 6 timmar. Hans tidigare tid låg på några minuter över där. Vi stannade kvar en stund i Mångsbodarna och inväntade in Kenth som kom en stund senare. Kenth stannade till hos oss. Kul att få höra lite om hur spåren och känslan var.

Därefter tog vi oss till Evertsberg för att invänta båda. Viktor hade åkt på bra däremellan. Han stannade för dryckespaus och pratade lite med oss. Berömde vallar- teamet som bestod av honom och Kenth. Det gick snabbt i spåren så vi valde att ta oss till Mora och målgång efter det för att slippa fastna i trafiken. Det var en otroligt fin och solig dag även den här dagen. Man hörde många av åkarna hylla både väder och bra glid på skidorna.
Viktor och Kenth gjorde båda två fantastiska resultat och verkade nöjda och glada när de kom in i mål.

Jag kan verkligen rekommendera att vara med som åskådare. Det är härlig stämning och inspirerande att se alla ta sig igenom dessa 9 mil på skidor. Något som jag gillade med årets bana var att man gjort en liten ”viadukt” under banan precis innan mål. Dels för att man slapp alla åskådare som skulle springa över till andra sidan och istället kunde gå under men också för att det blev ett betydligt skönare avslut in i mål.

Stor eloge till vasaloppsorganisationen som får allt med logistiken att fungera så fantastsikt bra för flera tusentals personer som rörs sig mellan Sälen och Mora.

Den här helgen blev allt som allt en fantastik upplevelse tack vare fint anordnad tävling, grymt väder och världsbäst resesällskap. Konstaterar att tjejvasan är ett toppen lopp och att det är riktigt roligt att vara supporter/åskådare till ÖppetSpår.

20120228-113424.jpg

Jag och Viktor i mål. Foto: Sara

2 svar på ”ÖppetSpår 2012”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.