Imorse var jag inbokad på workshop i skate tillsammans med Sofia, Ann-Sofie och Göran. Termometern stod på minus 20 grader när vi vaknade. Vi värmde upp med en härlig frukost på Fjällgården. Vår coach Mattias kom och presenterade sig innan vi begav oss till skiduthyrningen för att hämta ut våra skateskidor. Väl ute i spåret fick vi köra igång fritt för att Mattias skulle kunna se vilken nivå han skulle lägga vår clinic på. Vi gick igenom de olika växlarna, körde dem och fick feedback innan vi körde vidare. Vi fick leka loss uppför barnbacken för att få mer skidvana.

Om jag har förstått det hela rätt så ser växlarna ut som följer;

Växel 1 – En växel för kraftig uppförsbacke. Stakning med en arm, samma arm som ben. Typ som ”passgång” uppför. Kanske något för sista klättringen i touren.

Växel 2 – Används också i uppförsbacke. Dubbelstakning på vartannat bentag. (Används när farten är för låg för att gå på 3-ans växel.)

Växel 3 – En växel för plan mark till svag uppförsbacke. Dubbelstakning på varje bentag.

Växel 4 – Fungerar på plan mark och svag utförsbacke. Dubbelstakning på varannat bentag. Rörelsen liknar växel 2 men större. (Används när farten är för hög för att gå på 3-ans växel.) Jag körde en blandning av växel 2 och växel 4 rätt mycket till en början innan jag fick koll på detta.

Växel 5 – För utförsbackar. Man kryper ihop med överkroppen och tar skridskoskär med benen. Tanken är att man kryper ihop rätt mycket. Mer än jag hade kunnat ana. Fösta backen stod jag nog ganska mycket rätt upp och fick feedback på att krypa ihop mer.

Efter vi hade varit ute och kört samlades vi inne på Fjällgården för att gå igenom det vi hade presterat. Vi fick tips på vilka i eliten vi ska spana in för att vi se de olika växlarna. Själv behöver jag förstås öva på alla växlar men speciellt på treans växel. Den är tydligen Marcus Hellner grym på. Kanske till och med bland de bästa i världen. Innan nästa pass ska jag googla Hellner och inspireras. Efter kursen värmde vi oss framför brasan innan jag och Ann-Sofie drog ut på en kort runda i väntan på alpinåkarna och lunchen.

Efter lunchen gav jag mig ut igen för att nöta på det som jag hade lärt mig. Det blev med andra ord en heldag på skateskidorna. Skate är galet kul. Synd att Stockholm sällan erbjuder fina skatebäddar. Ska man behöva flytta norr ut igen för att få det?

Ramundberget16

RAmundberget15

Ramundberget14

Ramundberget

Ramundberg1

Ranundberget

Ramunberget5

Ramundberget8

Ramundberget7

Ramundberget4

Ramundberget3

Ramundberget2

Ramundberget1

Ramundberget

 

7 svar på ”Skate Workshop i Ramundberget”

  1. Åh, vad kul det verkar! Har bara skateat lite på mina ”vanliga” skidor.

    I Ågesta drar de ju dubbelspår på golfbanan med skejtslinga i mitten, blir ju en hel del folk där men spåren bör ju funka om man är ute tidigt? :)

    1. Det är stor skillnad att köra skate på sina klassiska i jämförelse med riktiga skate-skidor. 100gånger roligare. :) Ja precis Ågesta har skate-bädd. Har aldrig tänkt på hur den brukar vara där, med tanke på att jag alltid åker klassiskt. Hade jag inte bott i Stockholm hade jag definitivt kört mer skate.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.