Reste till Arvidsjaur för att möta upp Viktor, på hans resa genom Sverige. En resa på 210 mil som han nu genomfört på cykel från Smygehuk till Kebnekaise. Vi passade på att uppleva Norrland och få lite semestertid tillsammans. Norrlandsvistelsen innefattade ett stopp på Ishotellet i Jukkasjärvi. Jag kom till Ishotellet någon timme innan Viktor, som cyklat i regn och rusk från Gällivare, just denna dag.

Började med att checka in oss, se mig omkring inne i Icebar. Fick en kort genomgång om hur man sover gott i kylan. Det är första sommaren som Ishotellet har åretruntö-öppet med just hotellrum gjorda av is och snö. Det finns förstås boende där året om, som inte är tillverkade av is och snö.

Varje svit på hotellet är ett konstverk i sig. Hotellet är av just is och snö, kan hållas kallt året runt, genom ett kylaggregat som drivs av solenergi under sommarmånaderna – om jag förstått det rätt. När Viktor kom fram var han extremt frusen. Bastu, varm dusch och torra kläder, blev högt prioriterat, innan det blev dags för oss att inta restaurangen, för en trerätters middag.

Efter middag och en stund i lobbyn, hämtade vi våra sovsäckar med tillhörande innerlakan, vi klädde oss våra merinoullställ, ullstrumpor och mössa. Då det är fem grader kallt i sviten, rekommenderas att lämna alla andra kläder i skåpet – som vi tilldelades vid incheckning. Allt som följer med in på rummet blir iskallt.

Renfällar ligger på en madrass på isbädden, där vi lägger vi våra lånade sovsäckar. Kryper ner i lakanet och sedan i sovsäcken. Första sekunderna är kalla, som att sova utomhus i fem minusgrader, snabbt värms säcken upp av kroppsvärmen.
Vi släcker lampan och det blir kolsvart. Det finns inga fönster, men det är absolut ingen klaustrofobisk känsla i rummet. Rummet är rymligt med rejäl takhöjd. Det är knäpptyst i rummet.

Vaknar någon gång under natten av att jag fryser lite om nästippen, drar säcken över huvudet och somnar om. På morgonen hade vi beställt väckning till klockan sju. Blir väckta med varm lingondricka. Supermysig start på dagen!

Det är verkligen speciellt och vackert att bo så här, en upplevelse, inte bara ett hotell. Vi övernattade i en designad konstsvit ”Living With Angels” byggd av snö och is, designad av Benny Ekman. Kompakt tystnad, minusgrader och en fin upplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.