När min bror läste till naprapat hade han en lärare i en kurs vid namn Tommy med smeknamnet Tommy Tejp. Tommy är friidrottslandslagets naprapat och är förmodligen inte bara expert på att tejpa utan har stött på en rad olika idrottsskador under åren. Även om jag har koll på vad jag ska göra vid en stukning så är jag självklart öppen för att förslag som kan påskynda läkprocessen. Min bror tipsade en app som Tommy har varit delaktig i att ta fram. Det visar sig vara en väldigt bra app. Stukad fot heter den.

Beskrivning av appen

Stukat foten? I applikationen Stukad fot får du guidning via bilder/text/tal om hur du utför akut omhändertagande för att ge optimal effekt. Likaså beskrivs 20 st rehabövningar med stegrad svårighet och 6 st tejpningstekniker med Sporttejp/Kinesiologitejp i syfte att den skadade foten ska gå att lita på igen vid motion och idrott samt minska risken för nya vrickningar. Dessutom ges praktiska riktlinjer om när det är lämpligt med återgång till motion och idrott.

Fotledsstukning är en av de absolut vanligaste skadorna inom idrott och motion. Dessutom en av de skador där det genom rätt akut behandling och en rätt utförd rehabilitering och tejpning är möjligt att dramatiskt minska tiden som idrottaren/motionären är borta från sin aktivitet. En stor mängd av dem som drabbas av en fotledsstukning får sedan, på grund av bristfällig rehabilitering, en fot som är instabil och drabbas därmed ofta av upprepningar av samma skada. Genom att utföra de rehabövningar som finns i denna iPhoneapplikation och använda de tejpningar som här beskrivs finns stora möjligheter att undvika flera fotledsstukningar och återfå en fot som går att lita på.
iPhoneapplikationen Stukad fot beskriver med illustrativa bilder och instruktiv text hanteringen av en fotledsstukning från det akuta omhändertagandet till rehabiliteringsövningar, tejpning och återgång till idrott. I lindnings- och tejpinstruktionsavsnitten finns även av en speakerröst inlagd för att göra det möjligt att se och höra instruktionerna och samtidigt träna praktiskt på utförandet.
Denna applikation är utvecklad av Bodynfo i samarbete med två av Sveriges största experter på att hantera akuta idrottsskador och framgångsrikt rehabilitera dem, sjukgymnast Annica Näsmark och naprapat Tommy Eriksson.

Annica Näsmark: Privatpraktiserande sjukgymnast som arbetat med Svenska damlandslaget samt flick- och ungdomslag i fotboll under många år. Hon har stor erfarenhet av utbildning av fotbollstränare samt rehabilitering av aktiva fotbollspelares skador. Ledamot i Svenska Fotbollsförbundets medicinska kommitté.

Tommy Eriksson: Naprapat som har erfarenhet från arbete med tre av Sveriges landslag: fotboll, skidor och friidrott sedan 20 år tillbaka i tiden. Under Friidrotts VM i Helsingfors var han den som så framgångsrikt tejpade Carolina Klüfts stukade fot då hon tog VM guld i femkamp.

Bodynfo:
Torsten Larsson: Ansvarat för idé och text till Stukad fot. Privatpraktiserande sjukgymnast med mångårig erfarenhet av att rehabilitera idrottsskador. Arbetar också med informations- och utbildningsmaterial i det egna företaget Bodynfo.
Bertil Nordström: Illustratör med 25 år i branschen och med sina mycket uppskattade illustrationer av människokroppen som specialitet.

Applikationen Fotledsstukning är utformad i syfte att, utifrån författarnas gemensamma kunskap och erfarenhet, ge ett praktiskt stöd vid akut omhändertagande, rehabiliteringsträning och tejpning efter en fotledsstukning. Dessutom finns i materialet råd om när det är lämpligt att återgå till motion/idrott efter en fotledsstukning.

OBS – gratisapplikationen innehåller enbart ”akut omhändertagande”.

 

 

4 svar på ”TOMMY TEJP”

  1. Trevligt att vår iPhoneapp Stukad fot uppskattas! Vill passa på att informera om att den nu uppdaterats med 7 st funktionstester som mäter rörlighet, muskelstyrka, balans – koordination och spänst. Den stukade fotens kapacitet visas i procent av den friska. Ett verktyg med syfte att den stukade foten verkligen rehabiliteras färdigt innan full återgång till träning och tävling. För att minska risken att skadan återkommer, vilket är så trist när det inträffar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.