Jag vann!

I söndags körde jag en motionssprint på Tjörn. Min första officiella triahlontävling. Jag vann över min största rädsla. Vilket var att simma tillsammans med hundratals andra människor. Jag vann alltså inte själva racet. Men det var som en vinst för mig. Jag kom in på en 16e plats, det känns som en helt okej placering, även om jag inte är nöjd med tiderna.

Efter att jag varit i Kalmar och hejat fram de som körde en Ironman, kände jag att det verkligen skulle vara kul att hinna köra ett lopp i Sverige innan säsongens slut. Stockholm var precis därefter. Men jag kände mig inte alls förbered. Eftersom Viktor skulle vara domare och själv tävla på Tjörn kände jag att det fanns bra möjligheter att köra där om jag fick en plast genom efteranmälan.

Jag började fundera på det mer och mer. Torsdagen innan fick jag möjlighet att låna en våtdräkt för att testa simningen i öppet vatten och samtidigt få lite tips. Jag gick igenom mina grejer för att se om jag hade det som behövdes rent materialmässigt där hemma. Packade sedan som om jag skulle tävla, även om det inte var något uttalat. När vi satte oss i bilen på väg ner till Göteborg i fredags kände jag att tävlingssuget infann sig. Det var längesedan jag tävlade någonting nu. Att tävla är kul! Tänkte att det får bli tävling om jag får en plats. Viktors syster fick också en tanke på att efteranmäla sig, men hade inte bestämt sig.

Dagen därpå var Viktor var uppe i ottan för att åka ut på Tjörn och göra en arbetsdag som domare. Vi andra tog sovmorgon. Tidigt fick vi ett sms från Viktor. ”Jag har reserverat två platser till Sprinten imorgon”. Jaha då fanns det ingen återvändo.

Även vi åkte ut till Tjörn för att heja på de som skulle köra SM i medeldistans. Vi kom in lagom till att de första simmat klart och skulle ge sig ut på cykeln. Klappade så att händerna fortfarande ömmar. Valde vi att avsluta dagen med att köra igenom cykelbanan för sprintdistansen. Dock tog vi av fel och fick en längre variant av den.

Efter en lång dag var det skönt att komma ”hem” igen.

Tenson Tjörn Triathlon
Viktor som dommare under medeldistansen SM på Tjörn triathlon.

Tävlingsdagen

Ställde klockan på 07.00 för att få gott om tid innan det var dags att åka och checka in cyklar kl.09.00. Kände mig lugn till det att jag hade hoppat i våtdräkten, placerat cykel på min plats och lagt ut skor, hjälm, glasögon och nummerlapp.

Tenson Tjörn Triathlon

Skocken med människor gick som zombies ner mot stranden där simstarten utgick från. Kan varit fler än jag som blev nervös. Jag hoppade i vattnet och tog några armtag som kändes rätt bra. Vi delades upp i olika tävlingsfållor. Tävlingsklassen som Viktor deltog i. Klassen för de med funktionshinder. Motionsgänget, uppdelat på killarna i en och tjejerna i en. Pirret kom rejält där.

Pang där gick startskottet för tävlingsklassen. En junior var snabbt i väg och där efter Viktor. Juniorkillen hade en jäkla fart och Viktor hängde på bra och var först upp i sin åldersklass. Pang där gick starten för paratriathloklassen.

Pang där gick startskottet för killarna. Efter en liten väntan gick även vår start.

Jag inser snabbt att det går segt att ta sig iväg. Att ens komma ut i vattnet. Alldeles för segt. Har jag ställt mig helt galet i ledet?! Jag kanske underskattade min simning? Mitt i smeten. Jag kommer inte framåt och vill egentligen bara simma på. Förmodar att alla känner lika där. Får lägga mig i vattnet till sist och bara försöka ta mig fram. Det går sakta. Väldigt sakta. Jag upplever att jag inte kan ta några ordentliga armtag fram till bojen där vi ska vända utan att simma på människor. Precis runt bojen stannar det upp helt. Jag hinner tänka ”Vilken sjukt tråkig simning det här blev”. När jag rundar bojen gör jag allt för att ta mig förbi ett gäng stora bröstsimmande killar. Det går till viss del och jag lyckas simma någorlunda. Många reser sig upp i vattnet tidigt. Botten är mjuk så jag väljer att simma längre in.

Kommer upp ur vattnet och sliter av mig våtdräkten ner till rumpan för att springa in i växlingsområdet där våtdräkten sedan åker av helt och jag tar om något vingligt på mig hjälm, glasögon, nummerlapp och cykelskor.

22 kilometer cykling väntade. Jag cyklar med mountainbike- /spinningskor. Ska försöka köpa nya och mer styva skor till våren. Mina skor satt alltså inte fast på pedalerna innan, så där som man kan se att de mer rutinerade gör.

Joggade ut med cykeln och hoppade på. Vinkade och ropa hej till Viktors familj som stod i början av cykelbanan. Upptäcker snabbt att min cykeldator ballat ur och jag kan inte se min hastighet. Typiskt. Jag kan tycka att det är lite skönt att se vad man snittar på. Jaja det var bara att trampa på. Blev omkörd av snabba cyklar med snabba cyklister på. Försökte trampa på så gott det gick på min gamla Bettan.

Det flöt på okej till en början. Sedan kom motvinden som en smäll på truten. Jäklar var tungt det blev. Trampade på men det kändes inte som att jag kom speciellt mycket framåt. Motvinden höll i sig till det att jag kom in till själva samhället igen. Passade på att dricka en del på cykeln inför kommande löpning.

Tenson Tjörn Triathlon

Tenson Tjörn Triathlon
Jag påväg ut på cyklingen och tänker tydligen vinka till kameran. 

In med cykeln i växlingsområdet. Av med hjälm och skor och på med löpardojjorna. Ut på 5300 meter löpning. Startade segt med en uppförsbacke. Några gick. Jag hade bestämt mig att hela sträckan skulle springas oavsett fart. Tog en mugg från langningen som var precis i början av löpet, med vad jag trodde var vatten och kastade över mig. Ha! Det var sportdryck och hela jag glänste förmodligen av kladdet.

POC SPORT

Tenson Tjörn Triathlon

Tenson Tjörn Triathlon

Tenson Tjörn Triathlon

Tenson Tjörn Triathlon
Bilder på mig från  T2. (Transition two; cykel till löpning).

POC SPORT
Sandra min tävlingskamrat för helgen och granne i växlingsområdet.

Tenson Tjörn Triathlon

POC SPORT  POC SPORT

POC SPORT

Tenson Tjörn Triathlon
Viktor i T2.

Kände av ryggen på löpet och beslöt mig för att hålla ett tempo som skulle fungera hela vägen. Hade hoppats på att kunna springa på i lite snabbare tempo, men det högg till och jag ville verkligen komma i mål. Det var en skön löpning i förhållande till sista delen på cyklingen. Inte alls lika mycket vind.

Spurtade lite på målsträckan, men blev tyvärr omspringen av en tjej precis på målsnöret. Typiskt. Jag får bli lite mer rutinerade på vissa detaljer. Det här loppet blev ett fint träningspass och bra lärdom.

Normalt är en Sprint 750m simning, 20km cykling och 5000m löpning. Distanserna på Tjörn var 400m simning, 22km cykling och 5300m löpning. Skönt att simningen var kortare med tanke på att det blev en kamp att ta sig fram eller så var det just därför det just blev så.

Tenson Tjörn Triathlon Tenson Tjörn Triathlon

Kan inte säga att det blev några 400 meter simning utan mer 400 fight för att ta sig fram. Det var mitt andra pass i våtdräkt. Tack Bea för lånet! Planen var att köra utan, men när jag blev påmind om maneterna kände jag mig halvpeppad på det.

Försöker summera loppet och titta på lite tider på de som kom framför mig i startlistan. Konstaterar att simningen inte gick som jag hoppats. Fyrtiotredje tid upp ut vattnet. Tjugonde tid på cyklingen och en trettonde tid på löpet. Totalt en sextonde plats. Nöjd men inte helt nöjd. Vill inte hålla på att köra med några bortförklaringar. Mer träning som gäller. Vet att jag har mer i kroppen om jag får träna bra.

Konstaterar att det är kul att tävla och att jag verkligen har saknat det. Jag bryter triathlonströmen och tänker mer sprint. Nu för tiden ska det helst vara långa lopp om de ska räknas och gärna väldigt långa lopp av alla dess former. Men nej. Just nu lockar inte det alls. Sprint är kul! Förhoppningsvis blir det mer sprinttävlingar och då med 750 meter simning.

Kids race

Efter vårt race blev det dags för oss att heja och supporta igen. Tjörn är en fantastisk tävlingsdag där alla får vara med.

Tenson Tjörn Triathlon

Tenson Tjörn Triathlon

Tenson Tjörn Triathlon

12 svar på ”Race Report – Tenson Tjörn Triathlon”

    1. Ja det var fantastiskt kul! Har du kört något? Ska nog kunna vara en sport som kan passa om jag får vara hel. Kul att det blir så varierad träning.

  1. Grattis till första tävlingen! Det lät som en jättekul grej! Snyggt jobbat Åsa och nästa gång har du massvis med erfarenheter i bagaget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.