Har fått lära mig att skidkläder eller andra tekniskt avancerade plagg, nylon samt syntetiska tält, ryggsäckar etc. ska tvättas så ofta som det behövs för att få bort orenheter. Genom att tvätta och torka plagget regelbundet återställs den vattenavvisande impregneringen som krävs för att plagget ska fungera optimalt.

Nu är det snart dags att byta skidkläder mot cykelkläder. Jag tvättar mina skidkläder med Nikwax Tech Wash som är ett tvättmedel för impregnerade textiler och utrustning. Avlägsnar smuts och rester av rengöringsmedel samtidigt som impregneringen bevaras. Nikwax Tech Wash är dessutom biologiskt nedbrytbart. Det finns säkert andra bra produkter för att rengöra funktionskläder.

 1. Börjar med att stänga alla dragkedjor och sätta fast flikar innan tvätten. Följer därefter skötselråden på plaggen.
  <
 2. Tvättar i maskin i 30 ºC  eller 40 ºC grader beroende på vad det står på tvättrådet. Försöker välja program som centrifugerar så lite som möjligt för att undvika att plagget blir skrynkligt. Stoppar max två plagg i tvättmaskinen och fyller på med Nikwax Tech Wash.
  <
 3. Efter tvätten kör jag ett snällt program med Nikwax TX Direct Wash-In som är ett impregneringsmedel. Detta för att plaggen ska kunna återuppta andningsförmåga och förbättra vattentäthet.
  <
 4. Jag brukar hängtorka plagget men det ska också gå lika bra att torktumla på lågt varvtal.
  <
 5. Har läst att det ska vara bra att torktumla det i 20 minuter för att återaktivera yttertygets varaktigt vattenavstötande behandling när ytterplagget är torrt.

Använd inte blekmedel!!

(Inlägget är inte sponsrat)

Tvätta skidkläder_tvättmedelNikwax-tvätta skidkläder Tvätta_skidkläder

2 svar på ”Skötselråd för skidkläder”

 1. Hej Åsa! En fundering. Jag använder också Nikwax (även för ull och dun, fast det finns egna produkter för det), men impregneringen gör jag bara ca var 5:e tvätt. Det är så jag har lärt mig det och upplever att t.ex barnens skalkläder är vattentäta även om man inte impregnerar varje gång.

  1. Tack för tipset Milla! Jag vet faktiskt inte vilket som är det mest optimala. :)
   Men kan tänka mig att du har fått tipset från någon som kan detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.