Jag träffade Mattias Jacobsson, utvecklingschef, och Anette Norling, marknadskoordinator, från SILVA för att få lära mig mer om pannlampor. Inte minst vad som kan vara bra att känna till om man är ny på området och vill införskaffa sig en egen pannlampa. Är lumen det som avgör köpet?

Hur går det till när ni tar fram en ny lampa?

SILVA’s utvecklingsteam består av tre personer som sitter på huvudkontoret i Stockholm. Tillsammans med specialister, användargrupper och elitidrottare arbetar vi fram den perfekta produkten. Under utvecklingsprocessen testas produkter vid ett flertal tillfällen och under olika typer av förhållanden. Team Haglöfs Silva, vårt framgångsrika multisportlag, har varit otroligt värdefulla i vår produktutveckling. Både när det gäller input och idéer till nya produkter och när produkterna ska testas under extrema förhållanden. Alla våra ambassadörer är aktiv del i vår produktutvecklingsprocess. En känd profil som kommer vara Silvas ambassadör och därmed finnas med i produktutvecklingen under 2014 är landslagsskidskytten Carl-Johan Bergman.

Vilka egenskaper och funktioner skulle ni säga är mest viktiga för en bra pannlampa?

Det viktigaste är ju såklart att man ser bra. För löpning, XCSkidor eller cykling krävs det att lampan lyser upp så pass bra att du kan planera din väg och ta dig fram på ett säkert sätt. Du behöver se både långt fram och precis framför fötterna. Det är därför vi har utvecklat vår teknologi Silva Intelligent Light som ger dig ljus där du faktiskt behöver det. Vi lägger mycket utvecklingstid på optiken för att få den rätta brytningen på ljuset så att du ska få den bredd och längd du behöver där ute i mörkret.

Sedan är det jätteviktigt att lampan tål den miljö du ska vistas i, ska du ex åka skidor måste lampan tåla kyla, snö och fukt och för trailrun och cykel får du lägga till värme, regn, grus, sand, damm.

Många pratar om hur många lumen en pannlampa ger och baserar även sitt val av lampa utefter lumen/kr. Då undrar vi förstås hur avgörande är lumenvärdet?

Lumenvärdet ger en grovt förenklad bild av en lampas prestanda. Det är egentligen bara relevant när du jämför lampor från en och samma leverantör, som därmed även har samma ljusbild och kvalitet mellan produkterna i övrigt. Anledningen till detta är att mätningen av lumenvärdet lämnar en hel del viktiga aspekter utanför. Dessutom mäter olika tillverkare på olika sätt och vid olika tidpunkter efter påslag. Detta gör att man lätt får en felaktig bild av hur bra produkten är om man enbart tittar på lumenvärdet.

Lika viktigt, eller viktigare än lumen, är var ljuset hamnar. Alltså vilken ljusbild lampan ger.

Du vill ha en lampa som du faktiskt kan använda, ställ frågan till butikspersonalen huruvida lampan är anpassad för nordisk miljö, hur stöttålig den är, om ljusbilden är anpassad för sportaktivitet och om den håller sin ljusstyrka under hela den tid du tänkt träna.

Men hur tåliga är era lampor då och hur vet ni det?

SILVA’s lampor är speciellt anpassade och utvecklade för vårt nordiska klimat. Vi använder i princip en högtryckstvätt för att se så att lampan tål kraftiga regn och snöstormar. Sedan testas de ju rätt hårt av våra ambassadörer under utvecklingsarbetet.

Jag springer själv med Trail Speed Elite. Vad kan ni säga om just den?

Trail Speed Elite är en av våra fem nya lampor som vi lanserade nu i höstas. Det är vår näst starkaste sportlampa och är anpassad för löpning, cykling och skidåkning i obanad terräng. Den har blivit otroligt populär och har sålt långt över vår förväntan. Populariteten tror vi beror på dels ökad kunskap hos konsument kring vikten av bra kvalitetslampa men också för att den, likt fler av de nya lamporna, är utrustade med multifäste. Alltså att lampan kan flyttas mellan cykelstyre, hjälm och pannband. Många tränar både cykling, löpning och skidåkning och i Trail Speed Elite får de en lampa som klarar tuff träning i många sporter.

Sedan har ju terräng löpning och trailrun blivit mer och mer populärt och ska man röra sig i den miljön ökar kraven på bra ljusbild.

Jag upplever att Trail Speed som en väldigt bra lampa. Vilka egenskaper skulle ni säga gör just den lampan så bra?

1. Intelligent Light teknologin. Förutom att lysa upp vägen framför dig, finns också ett flöde av ljus vid fötterna. Du behöver inte röra huvudet upp och ner hela tiden. Det blir lättare för dig att så att behålla kontrollen när du förflyttar dig. Vilket resulterar till bättre balans som innebär att du kan öka din hastighet.

2. Kvalitet och tålighet. Lampan är utformat för att möta kraven i den nordiska miljön. Den tål tuffa väderförhållanden, inklusive snö, vind och regn. Inte minst håller den högklass i mörka förhållanden under din träning.

3. Användarvänlighet. En stor ON/OFF -knapp, som gör att du slipper ta dig vantarna när du är ute i kyla och vintermörker.

4. Multifunktionalitet. Förutom pannbandet medföljer fäste för cykelstyre och hjälm. Lampan flyttas lätt mellan fästena.

5. Den är extremt lätt. Den väger inte mer än ynka 60 gram.

Om man inte har möjlighet att köpa Silva Trail Speed Elite och är ute efter en bra lampa som fungerar bra vid tidiga mornar utomhus eller kvällslöpning. Vilken ska man satsa på då?

Vi har lampor i olika prisklasser för olika användningsområden. Trail Speed Elite är anpassad för den som vill träna genom fler aktiviteter och som ska röra sig i obanad terräng, ex trailrun, då krävs mycket ljus och flera fästen. Vill man ha en enklare lampa för löpning på grusväg eller asfalt under de mörka timmarna kan man exempelvis välja vår nya Trail Runner II.

Var ute i handeln kan man hitta era produkter?

I välsorterade sport- och outdoor butiker, både specialister och kedjor.

Läs mer om SILVAs produkter här på http://silva.se/

1422487_10151764138938175_106585447_n

Bild lånad från SILVA.

Ett svar på ”Allt du behöver veta innan du ska köpa en pannlampa”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.