Igår berättade jag för er om min onda rygg här. Märker att jag har svårt att acceptera det faktum att kroppen behöver ta det lite lugnt nu. Jag är inte sjuk. Jag har ”bara” ont. Kände mig hur pigg som helst kl.05.00 i måndags morse efter några lediga dagar. Steg jag ur duschen och vred ur en trasa ungefär där ”small” ryggen och jag kunde inte röra mig ordentligt. Fick lite panik direkt när jag skrek till av smärtan. Började i panik rulla lite på min foamroll. ”Har varken tid eller vill det här!” Det var min första tanke. Sedan tänkte att den här låsningen ska bort ögonabums.

Fick knappt på mig strumporna innan det var dags att bege sig mot jobbet. Tänkt att det var högst tillfälligt och att det borde släppa. Satte mig i bilen och grät för att det gjorde ont. Körde någon kilometer innan jag förstod att det här kommer aldrig fungera. Är inne på tredje dagen nu. Det blir bättre. Har fått bra övningar för att påskynda uppbyggnaden av kroppen och ta mig från det onda. Några övningar som jag kan göra och andra som jag försöker göra. Framförallt blir det just nu McKenzie ryggresningar.

Det pirrar lite mer i foten och benet idag, vilket kan betyda att det pressar mer på en nerv. Det ingår tydligen i naturalförloppet. Oftast går ryggvärken ner men med mer pirr/strålning. Fick tips per meddelande om att det är bra att röra på benet som pirrar så man hela tiden stimulerar nerven.

Jag ska testa att jobba lite försiktigt med nervmobilisering nu ”sciatic nerve mobilization”. Efter att pratat med vänner, min man och världens bästa kollega får det bli en rejäl recovery week den här veckan för att slippa ytterligare sjukskrivning. Just nu är det skönt att kunna ligga ner när jag behöver det. Göra mina övningar när jag behöver det. Öva på att gå på toa för att det inte ska göra allt för ont. Stå och äta. Låta allt ta tid och ta mig från det onda så mycket som det bara går.

Jag vet att det här kommer att bli bra och jag vet att det finns många som har det värre med andra åkommor. Men nu är jag mitt inne i det här och då speglar det naturligt av sig här på min blogg. Alltid finns det någon där ute som som jag kan dela erfarenheter med genom mitt alldeles egna digitala forum. Har du också erfarenhet från ryggsmärtor, diskbråck eller diskutbuktningar är du varmt välkommen att berätta hur du tog dig tillbaka. Kanske kommer det att fungera med lite simning väldigt snart.

sciatic nerve
sciatic nerve mobilization sciatic nerve mobilization
Mitt mest rakryggade jag just nu.
Får verkligen anstränga mig för att inte vara mer metmask än så här.
sned rygg

9 svar på ”Sciatic nerve mobilization”

 1. Jag har också en buktande disk plus inflammation på båda sidor runt disken. Mina smärtor kommer och går. I januari fick jag inte på mig strumporna och kunde knappt köra bil. Nu är jag mycket bättre. Jag har dessvärre inte så många tips att komma med. Jag tränar allsidigt (löpning, gym, lite crossfit och spinning) men det gör ju du också! Min läkare har sagt att jag kan springa men att det inte ska vara min enda träningsform. Inte heller rekommenderar han marathon så jag håller mig runt milen. Hoppas du snart är bättre, jag kommer följa din utveckling och håller tummarna!

  1. Härligt att höra att du är tillbaka Charlotte. Jag kommer definitivt att ta till mig av att träna allsidigt. Kan vara att min hybris över att jag har kunnat springa igen som utlöste detta. Älskar att springa i naturen. :) Nu tränar jag mig tillbaka för att bli ännu starkare där jag varit svag.

   Har du testat redcord? Kan verkligen rekommendera det. Men gör det tillsammans med någon som kan se att tekniken hela tiden finns där. Jag längtar efter mitt första redcordpass nu. Som dock kommer att bli väldigt rehabfokuserat. Men det får en att bli svettig och känna sig stark och frisk oavsett nivå.

   Hoppas att du får vara skadefri. Lycka till med träningen!

 2. Simma borde du nog göra snart, men jag hör gång på gång spinalkirurgerna säga att bröstsim är förbjudet.

  Ta det piano dock, och låt kroppen läka innan du börjar med några stora utsvävningar – det är ju så lätt att förivra sig!

  1. Jag fick råd om att testa det snart. Funkar det så funkar det. :) Har hört flera säga att jag ska hålla mig borta från bröstsim vilket bara är bra då MÅSTE jag öva crawl. ;) Ska ta det lugnt.

   Tack snälla för bra input! Jätte lätt att få hybris för att det känns lite bättre. Sån är jag.

 3. Krya på dig sötis. Jag fick ryggskott i vintras efter att ha halkat och slagit svanskotan rejält – ingen trevlig historia. Men du kommer att komma igen. <3

  1. Tack fina för omtanken. Inte härligt med svanskotan. Minns när jag slog den när jag var yngre. Fick sitta på en gummidyna i skolan. Det går åt rätt håll och snart är jag tillbaka. Kramar! <3

 4. Jag fick plötsligt ont i min rygg för två år sedan. Efter 8 mån fick jag reda på att det var diskbuktning i ländryggen. Tog kontakt med en sjukgymnast som visade sig vara fantastisk! Efter ca 2 mån av ryggresningar 2-5 gånger varje dag hade den värsta smärtan försvunnit. Började då med plankan och knipövningar (har ej fött barn) minst 3 ggr/ vecka och det tror jAg har räddat min rygg. Har aldrig varit starkare. Simning funkade grymt för mig, fick lära mig crawl på köpet ju ;)

  1. Va skönt att du är tillbaka Elin. Jag tror precis som du att vi som håller oss aktiva tar oss tillbaka mycket fortare. Jag har kämpat på med min ”små” övningar sedan dag 1 eller i alla fall dag 2. Dag 1 vara bara ett (ursäkta språket) ett hel*ete. Är rätt säker på att jag inte har ett diskbråck med tanke på hur bra jag kommit tillbaka på en vecka nu. Men förmodligen en rackarns disk som trycker på en nerv.

   Just som du skriver verkar ryggresningarna verkligen ta ryggen från smärta. Jag ska också ta tillfället nu att bli en bättre simmare nu. :)

   Tack frö din input. Blir glad över att höra att du kommit tillbaka så bra.

   Lycka till med nya utmaningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.