I dag har jag verkligen förstått att rullskidor och dess träning ger många fördelar för oss som gillar längdskidåkning och vill utveckla tekniken. Jag har aldrig tidigare fått några tekniktips från skidtränare när det kommer till längdskidåkning och helst inte rullskidåkning. Jag är självlärd och har åkt mer på känsla och massor med vilja. I dag fick jag mitt livs första teknikpass och det blev ett fantastiskt inspirerande pass på rullskidor för superproffsen Jenny Hansson och Emelie Öhrstig. Dagens pass var mer inriktat på längdskidåkningen än rullskidåkningen isig. Tack Viktor och VLHÄLSA för att du ordnade det så bra i dag med instruktörer i världsklass. Jag är nu hur taggad som helst inför vintern. Dagen innehöll kvalité och jag har lärt mig massor om en sport som jag fattat tycke för på senare tid. Dagens event var helt klart värt varenda slant.

Nu åter till dagen… Vi började den här härliga höstdagen på InMo med att Jenny Hansson gick igenom utrustningen och de olika teknikerna för oss på ett proffsigt sätt. Efter genomgången åkte vi till Stora skuggan för att kliva i pjäxorna och sedan på med rullskidorna. Ja och där var Bambi aka Åsa på hal is igång. Jag var fantastiskt ringrostig till en början men det gick bättre och bättre allt eftersom och det var riktigt skönt att få röra på ”längdmusklerna”. Längtar massor efter vinter och skidåkning nu.

Vi fick en jätte bra genomgång på de klassiska längdteknikerna: stakning, stakning med frånskjut och diagonalåkning. Jenny förklarade jätte bra för oss hur det ska kännas och var rörelserna ska gå ifrån. Det kanske låter solklart om man kan kroppens motorik men sedan ska det översättas i praktiken för att kunna köra så effektivt och ekonomiskt som möjligt.

När vi tränade stakning insåg jag att stavtaget är betydligt kortare idag än vad det varit eller kanske än vad mitt stavtag var. Ganska logiskt med tanke på att man vill ha så mycket kraft som möjligt. Det som jag uppfattade viktigt för mig i min stakning är att man sätter i stavarna rakt ner i marken och ser till att de inte händerna åker ihop mot varandra. I stakning är det massor massor med mage. Timing är återkommande i samtliga tekniker. I just stakning vill man att stavarna ska sättas ner i samma rytm varje gång.

Stakning med frånskjut används där det är lite för tungt för att enbart staka, men inte tillräckligt mycket uppför för att behöva diagonala. Här fick jag jobba lite extra med timingen mellan arm- och benrörelsen, men efter lite träning med och utan stavar fick jag ett skönt flyt i min åkning. Men hej vad det finns teknik att jobba på. jag tycker att det är riktigt kul med teknikträning. Nu kanske jag kan få upp mer tempo i min åkning till den här vintersäsongen. För att utföra stakning med frånskjut, skjuter man ifrån bakåt med ena benet samtidigt som du lyfter upp båda armarna för ett staktag.

Diagonalåkning är som med de andra två teknikerna mycket timing. I diagonal är timingen mellan arm- och benrörelsen så att armarna passerar benen nästan samtidigt. Under diagonalåkning tycker jag att det lätt kan bli passgång när man inte kört på länge.

Vi har kört en del utan stavar idag. Riktigt bra träning, för mig var det ett sätt att locka fram rytm och timing samt öva balans. Jenny och Emelie berättar att det kan vara bra att köra utan stavar en stund under varje träningspass, det gör även eliten för att öva upp balans och teknik. Under träningen fanns Magnus från CycleCorner efter vägarna för att langa vatten till oss. Lyxigt att få den servicen.

Nu ska jag verkligen fortsätta att träna på den teknik som jag lärt mig grundligt under dagen. Förhoppningsvis kan jag bli en mer effektiv åkare som kan spara energi och kanske kan jag också då köra snabbare.

Det är verkligen lärorikt att få träna för två så erfarna skidåkare som dagens tränare Jenny och Emelie. Jenny Hansson har vunnit bland annat damklassen i Vasaloppet och Tjejvasan. Emelie Öhrstig vann bland annat VM-guldet i sprint i Oberstdorf 2005. Hon satsade länge på skidåkning och cykel, både mountainbike och landsvägscykling. Det är otroligt imponerande att man kan satsa och vara så framgångsrik i flera idrotter samtidigt som Emelie. Både Jenny är pedagogiska och glada tjejer som man snabbt fattar tycke för.

När vi kom tillbaka till InMo efter träningen fick vi mat från Svartalådan iform av jätte goda Wraps och en bärkesella var till det.

Summa summarum så har det här varit en kanon dag.

20110917-221112.jpg

20110917-221212.jpg

20110917-221301.jpg

20110917-221352.jpg

20110917-221448.jpg

20110917-221613.jpg

20110917-221730.jpg

20110917-221915.jpg

20110917-222007.jpg

– From My iPhone

4 svar på ”Rullskidsträning med Jenny Hansson och Emelie Öhrstig”

    1. Pernilla fantastiskt kul. Det är balans, fokus och stabilitet som gäller precis som på vanliga längdskidor. Grejen är att när jag åker på snö vågar jag mer än på asfalt. För mig var det så att när jag åkt en stund och litade på skidorna då rullade det på och jag kunde fokusera mer på vad jag gjorde än att bara hålla balansen. Viktigt är som med all annan träning, koppla på magmusklerna direkt, då får man så mycket gratis.

    1. Det var galet kul Sofie. Jenny och Emelie var riktigt duktiga och proffsiga. Det var toppen för balansen och självförtroendet att köra utan stavar. Men det krävs en del fokus förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.