Åsa Fornander är en välkänd träningsprofil i Norden men också ”overseas”. Vi ser henne ofta på stora träningsevent där hon alltid lyser med en fantastisk närvaro och ett härligt leende. Det går inte att missa hennes passion för dansen. Åsa har många års erfarenhet från träningsbranschen. Hon undervisar sina egna dansklasser samt Les Mills förkoreograferade program,  BODYJAM® och BODYBALANCE™ – som hon också är tränare/utbildare i. Hon är också en av tretton instruktörer som ingår i Nike Trainer Team. På Super Saturday kommer Åsa att presentera BODYJAM®, som hon varit tränare i sedan det lanserades i Sverige för fem år sedan, och som hon dessutom blivit nedbjuden till Nya Zeeland för att filma.

Åsa bor i Stockholm tillsammans med sin man Fredrik Andersson som även han är en stor träningsprofil, som också kommer att synas på Super Saturday.

Sedan jag lärde känna Åsa har hon tillbingat flera längre perioder i New York där hon bott och jobbat, men även passat på att satsa på egen utveckling och fylla på med inspiration. Det är någonting som jag personligen tycker vi som deltagare kan känna av på hennes klasser, då vi också får möjlighet att utvecklas. Åsa jobbar mycket med musiken som hon bygger upp magiska koreografier till. Som glad deltagare har man verkligen möjlighet att få känna sig som riktig dansare för en stund på hennes klasser.


Fotograf Johan Rosén

 

Hej Åsa!

Jag är jätte glad att du vill vara med på en uppladdningsintervju inför Super Saturday och jag är övertygad om att fler än jag är nyfiken på dig och din fantastiska karriär inom träningsbranschen.

Vad har du för träningsbakgrund, vilka klasser instruerar du idag och hur länge har du varit instruktör?

Jag har dansat sen jag var två-tre år, och har aldrig slutat.  Jag har utbildat mig på bla Balettakademien och Danscenter i Stockholm, och läst fristående kurser på Danshögskolan. Sen har jag vidareutbildat mig med massor av träning på studios i både NYC och LA. Förutom dansen så älskar jag att yoga – framförallt bikramyoga – och så löptränar jag ungefär 2 ggr i veckan. När jag var yngre så red jag i tio år – men satsade aldrig riktigt på det eftersom jag tyckte det var roligare att dansa. Jag började undervisa 1998.

Självklart undrar vi nu hur det känns inför Super Saturday? Är det pirrigt att presentera på stora konvent även för en rutinerad instruktör som du? Eller känns det som att gå till jobbet en ”vanlig” dag?

Det är klart att det känns lite pirrigt att presentera i ett fullsatt Globen med över 2000 människor – om det inte gjorde det skulle (borde) jag nog sluta. Men det är ett bra pirr. Det ska bli jättekul!

Du kommer att presentera  BODYJAM®. Berätta lite mer om klassen. Vilket program är det vi får köra?

Det är BODYJAM® 58 – med temat: the future funk of Paris. Det är en release med grymt mycket ös och riktigt bra cardioträning.

Kommer du och dina team-kamrater Mysti och Kimmo hinna träna innan?

Ja – på torsdag kommer vi köra en genrepsklass på SATS Odenplan, 20.00.

Hur är det att presentera i ett team i jämförelse med att presentera en egen klass på event?

Les Mills klasser är otroligt tacksamma att köra som teamklasser – och jag tycker det är jättekul. Det blir en annorlunda dynamik när vi är fler och på ett sånt här stort event är det kul när det finns någon att samspela med på scenen.

Jag vet att det inte är första gången du presenterar på Super Saturday. Hur många gånger tidigare har du fått stå på scenen under Les Mills stora event som växer för varje år som går?

Jag har presenterat på Super Saturday tre år i rad, 2007, 2008 och 2009 – förra året var jag i NYC i 6 månader så jag hade en time out – vilket var superskönt, och nu känner jag mig extra taggad i år.

Vad tror du att det är som lockar så många deltagare till Super Saturday varje år?

Jag tror att det är en kombination; Det är mer än ett vanligt kvartalstillfälle – en upplevelse som inspirerar. Och, självklart att det är många av the program directors som kommer hit – tillsammans med en hel drös av nordiska tränare på ett och samma ställe. Du som instruktör får tillfälle att träffa dina kollegor i branschen. Det blir den perfekta uppladdningen inför höstterminen och en kul aktivitet att göra tillsammans med ditt instruktörsgäng.

Du jobbar som BODYJAM®-tränare för LesMills vad innebär det för dig? Och hur kommer det sig att du blev tränare för Les Mills?

När den allra första utbildningen skulle hållas i Sverige så blev jag tillfrågad om jag var intresserad av att delta – för att se vad jag tyckte om programmet. Jag gillade upplägget och tyckte att det var ett roligt och lite annorlunda komplement till allt annat jag håller på med, så jag hakade på. Två veckor senare höll jag min första egna utbildning.

Att vara tränare innebär att jag utbildar nya instruktörer, vidareutbildar befintliga instruktörer och är med och promotar programmet vid olika tillfällen.

Du har även varit iväg och filmat för BODYJAM. Hur var det?

Det var två intensiva och superroliga veckor. Det var kul att se hur enormt stor hela filmningsprocessen är – och att få vara en del av det. Och det var en grym release som jag fick vara med och filma : )

Vad är det bästa med ditt yrke som dansare och instruktör?Att jag älskar det jag gör – och gör det jag älskar!

Hinner du med någon egen träning utöver det du instruerar?

Ja – absolut. Jag vill aldrig sluta träna själv. Men självklart går det lite i perioder. Nu har jag nyligen varit i NYC en månad där jag enbart tränade själv och dansade 3-4 tim om dagen. Här hemma tar jag klasser när möjlighet ges och så kör jag bikram och löptränar varje vecka.

Om du får välja en förebild vem skulle det vara?

Oj – jag har massa förebilder inom olika områden.. men om jag bara får välja en så säger jag Beyonce – såklart. Hon  har definitivt the whole package; hon är smart, vacker, snygg, grymt talangfull, business woman, artist, entertainer, hon har en cool man, och gör musik som gör mig lycklig – och inspirerad.

Vad skulle ditt tips vara för att bli en bättre instruktör?

Att aldrig sluta fylla på med inspiration – inom olika områden.

Var kan vi träna för dig?

För tillfället kan du tex ta mina klasser på SATS. Kolla hemsidan för mer info.

Sist Åsa, Hur laddar du nu inför Super Saturday?

Förutom ren koreografi och coaching-förberedelse – så laddar jag med grym musik, härliga människor omkring mig och en och annan redbull. Som de flesta dagar alltså! :)

Tack för en fantastisk intervju Åsa!

Mer om Åsa Fornader kan du hitta på asafornander.com

Ett svar på ”Uppladdning inför Super Saturday 2011, tillsammans med träningssprofilen Åsa Fornander.”

  1. Jag undrarvarför nästan bara kvinnor går på just det som inte går att bevisa vetenskapligt? Yoga tex. Hörde ett radioinslag om Bikram-yoga idag där gurun själv sa att det botade cancer och HIV. Förstår man inte då att det är fejk?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.