Igår vilade jag från löpningen och gav kroppen ett riktigt bra Bikrampass på 90 minuter tillsammans med fina Åsa.

BikramYoga är en yogaserie som utförs i 40 C värme. Yogasalen är alltså uppvärmd för att värma upp muskler och leder vilket gör att kroppen blir mer rörlig, och så att man lättare kan komma djupare in i positionerna. Värmen förebygger skador, ökar cirkulationen och renar kroppen genom den ökade svettningen.

Övningarna är både fysiskt och psykiskt utmanande. Grundtanken är att man strävar efter att göra kroppen uthållig, stark och flexibel genom att stretcha leder och muskler i kroppen. Alla rörelser görs separat. De sätts alltså inte ihop till en lång serie, vilket är vanligt i andra yogaformer. Dessutom upprepar man varje rörelse två gånger med paus emellan. Det passar mig och min kropp väldigt bra.

Den som leder ett bikramyogapass gör inte själv rörelserna. Det gör att instruktören i stället kan koncentrera sig på att se och hjälpa till att göra rörelserna rätt. Instruktören som tog oss igenom gårdagens pass var jätte bra. Jag fick en fantastiskt bra och personlig vägledning genom hela passet.

Jag kände verkligen att han hade stenkoll på mig och gav mig tips på hur jag skulle göra i de lägen då min kropp inte ville. Ett exempel är att jag har haft benbrott som gjort att jag är otroligt stel i fotlederna och kan få ont när jag sitter på mina fötter. Där gav han mig små detaljer som gjorde att jag kunde slappna av och samtidigt känna att det var okej att jag stanna på min nivå, vilket inte alltid är självklart.

Många yogalärare kan vara tuffa med att det ska göras på ett sätt och tar inte redan på bakgrunden till varför min kropp inte kan göra en rörelsen fullt ut, men det tyckte jag att han var otroligt lyhörd med. Han var också tydlig med sina instruktioner för varje position och inte förmycket på något sätt utan snarare alldeles lagom. Jag kommer absolut att besöka hans klass igen.

Jag vet inte hur ni känner efter ett Bikrampass men jag känner mig väldigt välmående efter att fått värma upp muskler och leder på det här sättet och samtidigt känns det väldigt skönt att få rensa kroppen. Vem som helst kan prova på BikramYoga. Kan jag då kan definitivt du. Men en sak ska man veta. Det är varmt och man bör tycka att det är okej med värmen annars kommer du att få ett riktigt tufft pass.

Jag vet inte hur det är nu, men när jag bodde i Sundsvall hade Ego Hälsostudio BikramYoga det är en riktigt bra bonus på ett ”vanligt” gym.

I Stockholm finns det tre studios vad jag vet om.

■Södermalm – Bikram Yoga Södermalm och ligger på Gotlandsgatan och erbjuder en stor sal med generöst utrymme.

■Östermalm – Perfection ligger på Brahegatan, nära Stureplan och centrum. I mitten av april kommer studion dock att flytta till Engelbrektsgatan.

■Vasastan – DuCalme är den första Bikram Yoga studion som öppnade i Sverige och ligger på Birkagatan.

12 svar på ”BikramYoga”

    1. Det var super skönt nu ska jag inte vänta lika länge till nästa gång. Vågar knappt säga det… Men det blev DuCalme. Jag tycker verkligen att de gjorde ett stort misstag här senast men. Matt som tog oss genom klassen är fantastiskt bra. Nästa gång ska jag testa något utav de andra ställena.

  1. Åh, jag vill också börja bikramyoga igen! Har inte varit sedan jag flyttade upp hit… *så mycket man vill göra och så lite tid* :D

    1. Som jag skrev till Sara… Jag vill knappt nämna stället för deras värderingar. Men jag var på DuCalme. Instruktören som vi hade i söndags är grym och mycket förstående.

  2. jag älskar bikram och mår alltid så prima efteråt! Önskar att jag hade tid att yoga oftare än vad jag gör! Det är kul att testa olika ställen och jag brukar passa på när jag reser. I USA har de oftast heltäckningsmatta i salen (för det säger Bikram att det ska vara egentligen…) och det är så supersunk att man bara baxnar… :) Men bikram är fantastisk träning som jag faktiskt inte tycker går att jämföra med nåt annat!

    1. heltäckningsmatta låter lite smått vidro. :) Jag håller med dig om att Bikram är härligt för kropp och själ. Det går verkligen inte att jämföra med någon annan träningsform. Kärlek till kroppen! Skulle gärna utforska den mer i andra länder. Bl.a. NYC.

  3. Jag testade på Perfection några gånger i höstas – otroligt skönt att svettas ut ordentligt & bli såpass mjuk i kroppen! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.