Igår var jag med i en löpargrupp, Nike Running Club och det stod löpteknik med Anders Szalkai på schemat. Anders är ett riktigt löparproffs. Du har säkert sett honom i SverigeSpringer på TV4 eller när han har vunnit något Marathon. Jag blev otroligt taggad efter gårdagens pass. Vi började med snack, sedan gav vi oss ut vidare till Humlegården för att få tekniktips och få träna löpskolning. Starka muskler = starkare, bättre och effektivare löpsteg!

Vi fick köra ett gäng olika övningar igår. Det var inte helt nytt för mig, men motiverande att få någon som går igenom dem igen och faktiskt påminner om hur viktigt det är för att kunna förbättra sig inom löpningen. Det här var definitivt den bästa genomgången jag varit med på vad det gäller löpskolning och löpteknik. Anders är inte bara är ett löparproffs utan även pedagog enligt mig.

Om jag gör de här övningarna kontinuerligt kommer jag att kunna få bättre styrka och löpsteg. Nu ska det hårdtränas! Övningarna ska givetvis göras när man är varm i musklerna så att man slipper onödiga skador, men inte vara uttröttad. En rekommendation är att jogga några kilometer, stretcha och sen köra löpskolning. Jag har förstått att proffsen ofta kör löpskolning i sina veckoprogram eller vad de nu har för upplägg. Nu i fortsättningen ska jag välja ut en  sträcka och köra de här övningarna ett antal eller i alla fall minst två gånger i veckan och kanske successivt både öka antal och längden på sträckan allt eftersom.

Ja och nu ska jag även försöka minnas vad vi körde för övningar och hur man gjorde dem. Jag kan vara ute och cykla lite. Rätta mig gärna om jag har fel.

 • Det blev bland annat någon typ av kick-ass då man sparkar sig själv i rumpan. För att få variation kan man kicka vart tredje steg. Man kan tydligen göra den på två sätt både något framåtlutad i stilen men även sparka sig själv nästan rakt underifrån i rumpan, man står nästan stilla på samma ställe.
 • Hög skipping tror jag att det också blev, man springer helt enkelt med höga knäuppdrag och låg skipping utan höga knän, mer snabbt trippande.
 • Tågång med kickass: Gå på tå och sparka dig själv i rumpan vid varje steg. Man ska inte sätta inte ner hälen. Den här är för att få bra tryck i vaderna.
 • Vi gjorde typsiska saxningar och en övning där man med raka ben kickar framåt. Kan inte komma på vad det kallas. Okej jag är inget löparproffs, men jag kanske kan bli i förhållande till vilken nivå jag ligger på just nu.

Sedan avslutade vi med åtta stycken intervaller. Jag tycker att Humlans gångar är perfekt för det. Upplägget var att springa och stegra farten upp lättare eftersom man har en liten lutning och sedan joggar man ner och så upp igen till det att man har gjort sitt pass.

Hela tiden skulle vi givetvis tänka på hållningen, blicken och att inte bli för bakåtlutad eller sätta ner hälen först. Där älskar jag mina Vibram  när det kommer till den typen av träning. För när jag springer i dem blir det ingen hälisättning.  Man kan riktigt känna hur styrkan i fötter och fotleder tränas upp. Efter de första Vibrampassen kändes träningsvärken på små ställen som jag aldrig känt tidigare.

Nu är jag otroligt motiverad inför våren och sommarens löpning. Det kommer att bli mer löpning, yoga och rörlighetsträning på bloggen. Heja löparåret 2011!

Tyvärr var det lite mörkt i Humlan men ni kanske kan skymta Anders och delar av gruppen.

8 svar på ”Anders Szalkai”

 1. Visst är han bra Szacke, grymt bra! Oavsett grupp så är han alltid genuint intresserad för att alla ska förstå och förbättra just sin egen löpning.

  1. Exakt så är kändes det oavsett vem och hur verkade han på riktigt genuint intresserad. Det är en bra egenskap tillsammans med den kunskap han här. Värdefullt!

  1. Pilla jag ska inte sticka under stolen med att det var grymt. Anders är inspirerande och fick mig att få en kick för löpningen.

 2. Som fd. friidrottare (kortsprint & längdhopp) så låter detta som julafton för mig. Saknar min löpträning så enormt mycket. Speciellt varje vår då lusten inom mig nästan kokar över. :-)

  Ha en bra dag!

  1. Spännande att du varit en inbiten friidrottare. Själv älskade jag friidrotten i skolan men blev det tyvärr inte. Anders är en fantastisk inspiratör, jag är extremt glad över att få träffa honom och ta del utav hanns kunskaper.

  1. Ja Terese det var synd att du inte var med. Så otroligt inspirerande pass. Laaaadad inför nästa! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.