Har spenderat en förmiddagen hos VL HÄLSA, i gymmet inne i Kungliga Tennishallen.

Jag gillar när saker och ting blir mätbara. För mig är det inspirerande och motiverande att genomföra tester. Återtestas och sedan få ungefärliga ramar, för att kunna planera träningen.

I dag var det dags för min första testserie, inför kommande målsättningar. På schemat stod – laktat på cykel och löpband, samt ett Vo2max. Precis som inför en tävling – vill jag även här kunna förbereda mig väl. Vilket i princip, betyder sova och äta bra, men också stressa på en hälsosam nivå. Förberedelserna blev inte de allra bästa denna gång, men jag kände mig trots det laddad för nya testvärden. Det är med skräckblandad förtjusning som jag ger mig i väg till Vo2max-test.

Jag är en person som vill ha kontroll, vilket gör att om jag är inne i stressad period på övriga plan i livet, kan det ta ut sin rätt – på just Vo2max. Kroppen är helt med på vad den ska göra, men huvudet kan sätta stopp. Maxtestet går i princip ut på att man kör så länge man orkar samtidigt som både lutning och fart ökar efter hand. I dag blev det inte så. Jag bröt tidigare än vad kroppen hade kapacitet för. Ett klassiskt motionärsdrag – huvudet tog över, jag började tänka på andra saker som ska göras, och tappade fokus på min uppgift.

När jag stod i duschenen förmiddagen med tester, bestämde jag mig att jag skulle vara nöjd. Ett test är ett test. Jag måste bli bättre på att vara nöjd. Även om jag vill ”ligga fastklistrad i väggen”, bakom löpbandet efter ett Vo2max.

Laktattesterna är inga problem, jag gör det som förväntas. Var mentalt förberedd att testas, men i efterhand kan jag se att jag inte hade förberett mig ordentligt för att ”piska” mig själv till yttersta gränsen. Trots att jag hade längtat efter detta.

Brukar inte analyser mina tester speciellt mycket i efterhand. Men de ligger som en grund för utvecklingskurvan och inte minst för den som ska sätta samman träningsprogram, som nu Viktor ska få göra. Vi körde likande upplägg inför min första triathlonsäsong, och jag tyckte utfallet av det blev bra. Testerna är förstås främst för min egen utveckling.

Om du är intresserad av vad testerna kan göra med din utveckling, kör Viktor ett hösterbjudande för tester och träningsupplägg. Mer om testerna hittar du på vlhalsa.se.

 Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.