Förra helgen firade vi Viktors födelsedag med två dagars lavinkurs i Åre under ledning av Åre Lavincenter. Jätte bra praktisk och informativ kurs som alla borde gå om man åker utanför pisten. Victor som höll i kursen är erfaren och extremt påläst med många års erfarenhet inom branschen och som läkare.

Kursinnehåll:

  • Förstå grunderna för hur laviner uppstår och hur de utlöses.
  • Lavinfara – vem utsätter sig för risken. Var och när finns riskerna.
  • Hur man tar reda på var det är lavinfarligt.
  • Hur man tar reda på hur lavinfarligt det är.
  • Kunna planera och anpassa sin åkning på ett säkert sätt.
  • Kunna genomföra kamraträddning.
  • Hjärt- lungräddning

I dag finns det flertal verktyg med syfte att hjälpa oss att välja när och var vi ska åka offpist så som lavinprognoser, terrängbedömningar och olika beslutstödssystem. Under den här kursen lärde vi oss att använda dessa verktyg för att få bra redskap för när vi rör oss i lavinterräng. Vi fick lära oss att anpassa skidåkningen efter rådande förhållanden och gruppen som vi var.

Lånade spade, sond och transceiver av Åre lavincenter under kursen, men ska förstås införskaffa mig egen utrustning. Det var väldigt intressant att se hur många som hade problem med att få ut sin sond ordentligt, inklusive mig själv. Jag kommer definitivt träna massor med min egen utrustning när jag köpt den.

Vi fick leta efter två begravda personer under skarpt läge och jag kan säga att det kräver träning. Trots en heldel brister lyckades vi tack och lov med det vi lärt oss under kursen lyckas hitta dessa två ”personer” under rimligt tid, samt gräva upp dem, larm och genomföra HRL. Den stressen och viljan att rädda som kommer är en enorm kraft.

Laivnkurs_sonda Lavinkurs_gräva Lavinkurs_sond lavinkurs_åre LavinkursBaksidan_åreskutanÅre_baksidan skutanoffpist_åreÅRESKUTAN_baksidanSkidåkning Åre_baksidan_skutan

6 svar på ”Lavinkurs”

  1. Nu var det länge sedan jag gick en sådan kurs, men oj så nödvändigt! Himla viktigt. Kanske ska fräscha upp mig med ytterligare en kurs :) Underbart väder hade ni också :)

    1. Kändes som en externt viktig kurs att gå. När detta processas och praktiserats ett tag antar jag att det kan vara värdefullt med ytterligare ett stag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.