För ett tag sedan blev jag inbjuden till ett personligt möte med äventyraren Cecilie Skog. Det visade sig bli ett fantastiskt möte som innefattade många känslor iform av skratt, tårar och massor med inspiration. Vilken härlig människa! Jag kan inte annat än förundras och bli inspirerad när hon berättar om alla hennes alla strapatser och äventyr.

Cecilie är inom ett par situationstecken en helt vanlig tjej som är utbildad sjuksköterska och tycker om att dansa när hon inte är ute i naturen. Hon kommer från Norge och när hon inte är ute på äventyr är hon även författare, föreläsare och inspiratör.

Men Cecilie är förmodligen mest känd som den enda kvinnan i världen som gjort ”The explorers Grand Slam”, dvs. de tre polerna samt seven summits.

VzejT89-zBTmES2fnDluJk5WCG4_x6PLdYyU_JJTtcU

Bergans of Norway som bjöd in till den här personliga träffen med Cecilie, har varit med på hennes äventyr i många år och hon har även designat en egen klädkollektion som ingår i Bergans sortiment. Under Cecilies äventyr för Bergans kläder och annan utrustning verkligen sättas på prov, vilket resulterar i fantastiska utvecklingsmöjligheter för Bergans produkter.

FiK5AeIpKx4HpyNGAx9F9-Q_BPmPt4pQLx_5WlTghwM

Jag minns hur jag läste i pressen för några år sedan om hur Cecilie Skog nådde toppen av K2, men hennes make Rolf Bae, tvingades vända eftersom han var utmattad. Han väntade på Cecilie och de påbörjade nedstigningen tillsammans. Rolf drogs med i raset och omkom när en stor isvägg kollapsade. Trots att hon miste sin man på K2 har hon inte lagt äventyren på hyllan.

bae765XcopyX3_1218103565_1218103586
Bild lånad från dagbladet.no på Cecilie Skog och Rolf Bae.

När Cecilie talade om Rolf och inte minst när hon berättade hur mycket hon lärt sig av honom genom åren, vattnades det i ögonen.

Cecilie skrev en bok til RolfTusen fine turer og en trist, vilket var Cecilies andra bok. Det var tänkt att Rolf själv skulle ha skrivit den. Men efter hans död ville Cecilie fortsätta jobbet och tillsammans med en av Rolfs bästa turkompisar slutförde hon boken. Hon har även skrivit boken CECILIE SKOG og de tre polene samt kokboken ”Utemat” för dig som vill ha tips på mat inför kommande äventyr.

Skog-TilRolf:Skog-TilRolfCecilie Skog bok

Cecilie är en tjej som verkligen känns som ett med naturen. Vi som sitter runt bordet med henne, tittar förundrande på henne och undrar – Om hon inte är rädd någon gång när hon är där ute? Svaret vi får är att hon har blivit bra på att undvika rädslan och istället ser äventyret isig. När hon beskriver all den ostörda tid hon får till att reflektera över drömmar när hon går på tur, kan jag inte få annat än en att längtan efter natur och äventyr. Jag kan förstå att hon blivit bra mentalt tränad som ett resultat av alla turer och äventyr. Generellt tror jag att vi människor skulle behöva gå in i oss själva mer och inte hela tiden låta vår omgivning påverka våra val i livet.

Tillsammans med dansaren Tobias Karlsson var hon en av deltagarna i norska motsvarigheten till Let´s dance – ’Skal vi danse’.  Cecilie bjöd även med sin med sin danspartner på en av sina expeditioner – en bestigning av Kilimanjaro.

cecilie_skog_Ska_79194716x9
Bild lånad från side2.no på Cecilie tillsammans med dansaren Tobias Karlsson.

Jag kunde förstås inte låta bli att fråga Cecilie om hennes träning. Hon tränar fyra dagar i veckan och oftast då två pass om dagen. Det kan vara allt ifrån klättring, yoga, löpning, kajak och dans. Att Cecilie var med i det norska Let’s dance var någonting utanför hennes egna ”comfort zone”. Det blev en stor och rolig utmaning, där hon tyvärr bröt två revben. Det går verkligen inte att undgå att Cecilie går in till hundra procent i allt hon tar sig för.

Självklart är det viktigt att förbereda sig väl och ha kunniga människor runt om sig när man ger sig ut på expeditioner som Cecilie gör. För Cecilie är det inte viktigaste att komma fram till målet även om det självklart är det som driver dem. Det viktiga är att behålla en bra hälsa. Men också att hon och hennes partner fortfarande är vänner oavsett hur expeditionen slutförs. Det ska kännas meningsfullt och lustfyllt.

Just nu jobbar Cecilie med tv-serien Drømmeturen där hon tillsammans med Aleksander Gamme hjälper människor att förverkliga deras drömmar. Serien sänds på norska NRK.

eksp3

Snö, kyla och berg är inga måsten för Cecilie. Hon har nu skaffat sig en segelbåt (expeditionsbåt) och om jag själv får gissa tror jag inte att en resa till Antarktis och ekvatorn ligger långt borta för henne.

När någon i rummet frågade Cecilie om hon har några långsiktiga mål, blir svaret att hon har många drömmar. För henne är det viktigt att det hon gör kommer ifrån hjärtat och inte för pengarna. Cecile finns på Facebook men medger att hon inte är speciellt aktiv i sociala medier. Hon har själv aldrig med sig någon kamera under hennes expeditioner. Hon väljer att vara där i stunden och om hennes expeditioner sedan uppmärksammas i medier är det en bonus. Cecilie har dock turen att duktiga äventyrsfotografer har varit med på ett hörn och dokumenterat några av hennes äventyr.

Tack Cecilie för att du ville dela med dig!

Cecilie Skog
Jag tillsammans med Cecilie.

Tävla om en Bergans Cecilie Beani HÄR!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.