I går körde jag ett härligt löppass, ingen press eller stress. Tanken var att det skulle kännas bra hela tiden. Oftast springer jag för snabbt när jag ger mig ut på distanspass. Inget ont om snabba pass (jag behöver fler av dem), ibland känner jag dock att det kan det vara bra att dra ner på tempot. Det vanligaste felet jag gör är att springa för fort under mina ”långsamma” pass och för sakta på mina fartpass.

Gav mig ut på gårdagens pass lagom till att solen sakta började ta sig neråt. Fantastiskt fint! Under mitt pass gick tankarna till puls och hjärtslag. Jag lyssnade även på ett program där de tog upp just puls och träning. Väldigt passande då jag snart utföra ett test där jag ska få veta hur snabbt mitt hjärta slår när det slår som max. Tänker att det ska bli en bra referens att ha genom min träning.

Några av tankarna var…

Vilken fantastisk maskin kroppen är. Hjärtat är som bekant vår viktigaste muskel och arbetar som en pump dag och natt. Är det inte fascinerande?! Under hela livet pumpar ditt hjärta runt allt blod i kroppen.

Ju mer jag tänker på hjärtat så tycker jag att det är helt fantastiskt hur det fungerar. Inte undra på att <3 är likamed KÄRLEK. Igår lärde jag mig ett nytt ord, sinusknknutan. Hjärtats rytm styrs av elektriska impulser från den så kallade sinusknutan, man kan säga att det är hjärtats normala impulsgivare. Sammandragningar och dess hastighet är vad vi kallar puls och anges antal slag per minut. Man pratar om att ett normalt hjärta slår mellan 60 och 100 gånger varje minut. Hjärtat kan slå snabbare eller långsammare beroende på kroppens behov av syre. Vid hög fysisk aktivitet ska hjärtat slå snabbare. Jag hörde en läkare berätta att när ett barn är några dagar gammalt ligger medelfrekvensen på 125 slag per minut. Det är ungefär någonstans vid 12 års ålder som slagen går ner till ungefär 90 slag per minut. Hon berättade också om en lång studie som pågick under 30-40 år där man kollat puls och blodtryck på kvinnliga jurister och nunnor. Gissa vilka som hade högst blodtryck och puls? 20120417-134454.jpg

20120417-134511.jpg

6 svar på ”Träna den viktigaste muskeln.”

  1. Just det där programmet lyssnade jag också på under mitt löppass i söndags. :-) Kropp & Själ och löpning är en finfin kombo.

    1. Kul! Jag föredrar intressanta program framför musik under ett distanspass annars fågelkvitter eller peppande sällskap. :)

  2. Hihi, lyssnade också just på det avsnittet av kropp och själ! :)

    Ska du göra maxpulstest, vad spännande! Jätteintresserad, skulle bli så glad om du ville blogga noga!

    1. Det var kul att lyssna på nu inför testet. Jag ska försöka blogga så noga jag kan. :) Har du testat fram din maxpuls?

    1. Ja det är ett märkligt fenomen och speciellt när jag springer själv. Återkommande. Ska bli kul att göra testerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.